Victor Hănescu s-a retras din echipa naţională de Cupa Davis

Tenismanul Victor Hănescu şi-a anunţat, miercuri, prin intermediul unei scrisori deschise către "iubitorii tenisului românesc" remisă agenţiei MEDIAFAX, decizia de a se retrage din echipa naţională de Cupa Davis, precizând că acest pas este unul foarte dificil pentru el.

277 afișări
Imaginea articolului Victor Hănescu s-a retras din echipa naţională de Cupa Davis

Victor Hănescu (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Vine un moment în viaţă fiecărui sportiv, dureros, dar inevitabil: retragerea de la Echipa Naţională. Momentul nu este uşor şi întotdeauna când vine vorba de culorile României, decizia este şi mai dificilă. De la vârsta de 10 ani, prin '91, când am fugit de la şcoală să văd un meci de Cupa Davis între România şi Irlanda, s-a născut în mine dorinţa de a purta cu mândrie tricoul Naţionalei. Am debutat la 20 de ani, în 2001 şi ţin minte ca ieri acea zi: am fost convocat ca rezervă în meciul contra Cehiei, jucat la Prostejov şi am intrat pe teren, la dublu, alături de Trifu, ca urmarea a unei accidentări suferite de Voinea. De atunci am jucat 37 meciuri sub tricolor în 21 de partide inter-naţiuni şi la fiecare meci sub culorile României, am avut emoţii, mari emoţii! Aceste trăiri nu se compară cu sferturile de finală de la Roland Garros şi nici cu trofeul câştigat în Elveţia, după ce am trecut în semifinală de Wawrinka, top 10 ATP la acel moment, sunt sentimente speciale pe care nu le poţi avea decât la Naţională", a scris Hănescu.

TITLURILE ZILEI

Jucătorul de tenis român a rememorat cele mai importante momente din cariera sa la echipa naţională: "Mă gândesc la meciul împotriva Ecuadorului, împotriva fraţilor Lapentti. Am câştigat primul meci după 5 ore de joc, iar în ultima zi la 2-1 pentru noi, am pierdut în 5 seturi de la Nicolas Lapentti. A fost prima oară când am plâns după un meci pierdut, mă gândeam tot timpul la ce o să gândească cei de acasă... dar cu sprijinul colegilor, am reuşit calificarea. În 2005 am avut confruntarea cu Belarusul la Braşov. Jucam alături de Pavel şi Trifu pentru un loc între primele 8 echipe din lume. Momentul adevărului a venit în ultima zi a întâlnirii când la scorul de 2-2 jucam meciul decisiv cu Volcikov. A fost poate cel mai important moment din cariera mea. Era testul cel mare, şi l-am trecut! L-am învins pe Volcikov şi România era în sferurile grupei mondiale după o pauză de 22 de ani! Nu toate momentele la Cupa Davis au fost fericite, când suferi o înfrângere la Naţională, simţi pe umeri nemulţumirea a milioane de români, nu este la fel ca la un turneu ATP când nu prea ai timp să meditezi la meciul deabia încheiat, pleci imediat către următorul turneu şi trebuie să rămâi concentrat. Un moment dificil pentru mine, care m-a ţinut departe de terenul de tenis aproape un an, a fost în 2006, când jucând pentru România împotriva SUA, am suferit o accidentare la spate. Totuşi, am revenit în 2007, într-un meci dramatic împotriva Japoniei, la Osaka, când după un ultim set în care am jucat cu crampe musculare puternice, am reuşit să aduc punctul decisiv pentru România".

Victor Hănescu şi-a exprimat încrederea că poate ajuta mai mult tenisul românesc din afara terenului, precizând că va continua colaborarea cu Federaţia Română de Tenis. "Toate aceste experienţe m-au format că jucător profesionist, ca om. Am 33 de ani şi mă simt împlinit. Sunt un român fericit, am o familie frumoasă şi întregită de câteva luni de băieţelul meu Luca. Vin cât de des pot în ţară şi credeţi-mă nu rezist mai mult de o lună departe de familie, de România. În ultimii 11 ani m-am menţinut în Top 100 ATP şi de 13 ani servesc sub culorile naţionale. Simt că pot da mai mult Naţionalei din afară terenului, implicându-mă direct în formarea generaţiei de mâine. Avem juniori talentaţi care trebuie promovaţi şi încurajaţi, am şi experienţă şi disponibilitatea s-o fac. Sper să rămân alături de Echipa Naţională şi de Federaţia Română de Tenis şi de aceea am lansat programul Dream Young Team pentru România, un program pentru relansarea tenisului masculin românesc. Eu împreună cu o echipă de profesionişti formată din preparator fizic, preparator mental, fizioterapeut şi antrenor vom modela tinerele talente pregătindu-le pentru lupta dura din tenisul internaţional", a afirmat tenismenul.

În ceea ce priveşte viitorul său, Hănescu afirmă că va continua să sponsorizeze turnee naţionale şi internaţionale de juniori, precizând încă o dată că i-a fost foarte greu să ia decizia de a se retrage de la echipa naţională: "Acest proiect nu este singular, m-am gândit încă de acum 9 ani cum să sprijin juniorii aflaţi la început de drum şi am început să sponsorizez turnee naţionale şi internaţionale de juniori, trofeul care-mi poartă numele «Trofeul Victor Hănescu», numărând în acest an 8 ediţii. An de an, susţin competiţiile ce reunesc peste 500 de juniori din întreagă lume. An de an, entuziasmul celor mici m-a îndemnat să merg mai departe şi aşa a apărut «Orice Campion are un început», o campanie naţională ce ajută mii de elevi din întreagă ţară în scopul de a-i îndruma pe calea sportului şi a performanţei în tenis. Vreau să generez o altă atitudine şi implicare în România, legate de tenis, ca niciun alt talent neremarcat, să se piardă şi niciun jucător aflat la începutul carierei să fie ignorat. Mi-a fost greu să iau această decizie, dar viaţa trebuie să-şi urmeze cursul, iar tinerii trebuie încurajaţi şi promovaţi! Mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături în toţi aceşti ani, familie, prieteni, colegi, antrenori, oameni din federaţie şi nu în ultimul rând iubitorilor tenisului fără de care acest sport nu ar exista. Sunt mândru şi recunoscător pentru cei 13 ani sub culorile tricolorului, hai România!".

Victor Hănescu, în vârstă de 33 de ani, a început să practice tenis la vârsta de 7 ani, şi este jucător profesionist din anul 2000. Pentru România a jucat 37 de meciuri în Cupa Davis, 30 la simplu şi 7 la dublu, reuşind să câştige 16 dintre acestea.

Cea mai bună clasare a lui Victor Hănescu în ierarhia ATP a fost locul 26, la 6 iulie 2009, în momentul de faţă ocupând poziţia 148.

Echipa naţională a României de Cupa Davis urmează să întâlnească Suedia la 12-14 septembrie, pe teren prorpiu, în primul tur al play-off-ului pentru menţinerea în Grupa I a zonei Euro-africane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici