Washington Post îl desfiinţează pe Gigi Becali: "El este cel mai jignitor patron de club din lume"

Editorialistul Ishaan Tharoor a scris, pe blogul cotidianului Washington Post, că din păcate cel mai jignitor patron de club din lume nu este proprietarul echipei de baschet LA Clippers, Donald Sterling, implicat într-un scandal rasist, ci finanţatorul FC Steaua Gigi Becali.

792 afișări
Imaginea articolului Washington Post îl desfiinţează pe Gigi Becali: "El este cel mai jignitor patron de club din lume"

Washington Post: Cel mai jignitor patron de club din lume este Gigi Becali

Site-ul TMZ, specializat în viaţa celebrităţilor, a lansat cazul Sterling, după ce a publicat o discuţie de zece minute între un bărbat, prezentat ca Donald Sterling, şi o femeie de circa 20 de ani, identificată ca V. Stiviano, fosta iubită a magnatului american.

Donald Sterling, în vârstă de 80 de ani, i-a reproşat fostei sale iubite că a publicat pe contul de Instagram o fotografie în care apărea alături de Magic Johnson, fost star al Los Angeles Lakers. "Pe contul tău de Instagram de rahat nu trebuie să te arăţi alături de negri", i-a spus el femeii, care i-a reamintit lui Sterling că la rândul ei este de origine mexicană şi afroamericană.

"Te poţi culca cu negri, poţi să-i aduci la tine, poţi face ce vrei cu ei, dar măcar nu le face publicitate şi să nu-i aduce la meciurile mele", spunea Donald Sterling în acea înregistrare.

Ishaan Tharoor a scris că presupusele comentarii făcute de Donald Sterling au generat reacţii de înţeles în Statele Unite cauzate de rasismul vulgar. Însă, acesta susţine că oricât de groteşti ar fi fost afirmaţiile lui Sterling, acestea nu se pot compara cu cele ale finanţatorului stelist, Gigi Becali.

"În alte părţi ale lumii mai sunt multe lucruri de făcut. Proba A: România, casa lui George «Gigi» Becali, posibil cel mai jignitor proprietar din lumea sportului. Din 2003, Becali a fost la conducerea Stelei Bucureşti, unul dintre cele mai faimoase şi istorice cluburi din Europa de Est. El este unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, un fost cioban, devenit mogul de terenuri, care şi-a făcut averea în haosul ce a urmat căderii comunismului. El a făcut parte din Parlamentul European de la Bruxelles, din 2009 până în 2012, şi apoi în Parlamentul României până în mai 2013, când a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru rolul său într-un schimb de terenuri. Este la închisoare acum, dar încă se află la conducerea Stelei Bucureşti. Dar Becali este controversat pentru un alt motiv: înclinaţia sa pentru retorica homofobă, misogină şi rasistă", a notat Tharoor.

În articolul publicat pe pagina electronică a Washington Post, Thaaror susţine că i-ar fi greu să prezinte fiecare insultă lansată de Becali. "Ar fi dificil de notat fiecare insultă atribuită lui Becali, un om care a devenit un personaj negativ în presa europeană. Un fervent creştin ortodox, Becali păstrează acasă opere de artă care-l înfăţişează ca pe Iisus şi diferiţi apostoli şi sfinţi. Religiozitatea lui a dus la comentarii extremiste. În 2012, Becali a reacţionat agresiv la prezenţa lui Lady Gaga în România, pe care o considera un «discipol al lui Satan». «După ce apare la TV, schimb canalul după două secunde, iar apoi scuip televizorul», a spus Becali", a adăugat acesta.

Tharoor a explicat că cele mai grave declaraţii ale lui Becali îi vizau pe homosexuali: "Mai grave sunt declaraţiile sale privind homosexualii. El a interzis cântecele formaţiei britanice Queen de pe stadion din cauza orientării sexuale a fostului cântăreţ Freddy Mercury. În 2010, Becali a blocat transferul unui jucător bulgar, despre care se zvonea că ar fi homosexual. Doi ani mai târziu, după ce fanii Stelei au scandat lozinci homofobe, Becali a oferit această declaraţie scandaloasă: Nu există nicio scuză pentru discriminare. «Cu toate acestea, desigur, în timp ce îi iubesc pe homosexuali, trebuie să înţelegeţi: homosexualii nu pot fi în echipe de fotbal. Jucătorii fac baie goi. Îi iubesc pe homosexuali, dar nu aş angaja unul. Pune un homosexual în echipă şi nu vei mai câştiga din nou.»"

În ciuda declaraţiilor controversate, Ishaan Tharoor susţine că popularitatea lui Becali nu a avut de suferit chiar dacă acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare. "Aceste declaraţii i-au diminuat puţin din popularitatea în rândul unui anumit segment al populaţiei din România. Becali, spre deosebire de italianul Silvio Berlusconi, este un populist carismatic care a făcut donaţii pentru a câştiga sprijinul unei anumite baze conservatoare. Unii critici văd în declaraţiile lui Becali gesturi asemănătoare cu cele ale Gărzii de Fier, o mişcare fascistă din al doilea război mondial", se mai arată în editorialul din Washington Post.

În final, Tharoor a prezentat câteva declaraţii controversate ale lui Becali: "El a mai făcut comentarii despre implicarea evreilor în politica românească, a concediat un antrenor turc, deoarece era «prea musulman», despre femei a spus că «nu mai au valoare» după ce nasc, în timp ce pe un prezentator african l-a numit maimuţă. A mai făcut remarci rasiste la adresa ţiganilor şi a ungurilor care trăiesc în România. Şi în timp ce el nu are parte de critici sau adversari, Becali are şanse să iasă nevătămat din perioada de încarcerare, să fie încă proprietarul Stelei Bucureşti, precum şi una dintre cele mai respingătoare «guri mari» din lume", a conchis Tharoor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici