Zeci de sportivi ruşi, implicaţi într-un program de dopaj naţional înainte de JO de Iarnă de la Soci

Zeci de atleţi ruşi, inclusiv 15 medaliaţi, care au participat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, au făcut parte dintr-un program de dopaj de stat pus la punct pentru a asigura dominaţia sportivilor ruşi, a spus directorului laboratorului antidoping de la acea vreme, anunţă New York Times.

690 afișări
Imaginea articolului Zeci de sportivi ruşi, implicaţi într-un program de dopaj naţional înainte de JO de Iarnă de la Soci

Zeci de sportivi ruşi, implicaţi într-un program de dopaj naţional înainte de JO de Iarnă de la Soci (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Grigory Rodchenkov, directorul laboratorului antidoping care s-a ocupat de testarea a mii de sportivi, a declarat, că, personal, a dezvoltat un cocktail de trei substanţe interzise, care, mai apoi, a fost oferit atleţilor ruşi. Printre sportivii cărora le-au fost administrate aceste substanţe se numără 14 membri ai echipei de schi fond, inclusiv doi sportivi ai echipajului de bob, medaliaţi cu aur la Soci.

Până la sfârşitul Jocurilor Olimpice de Iarnă, medicul Grigory Rodchenkov, a estimat că un număr de minim 100 de probe de urină testate pozitiv au fost ascunse. Niciunul dintre sportivii ruşi care a participat la ediţia din 2014 nu a fost testat pozitiv, iar Rusia a câştigat cele mai multe medalii la concursul de la Soci.

"Oamenii sărbătoreau succesul sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de la Soci, iar noi ne chinuiam să înlocuim probele al cărui rezultat ieşea pozitiv. Vă puteţi imagina cum sunt organizate aceste sporturi de iarnă? Am fost mai echipaţi şi mai pregătiţi ca niciodată. Lucrurile au mers conform planului", a declarat Grigory Rodchenkov, conform NewYorkTimes.

După terminarea Jocurilor Olimpice, medicul Grigory Rodchenkov a fost decorat cu Ordinul Prieteniei de către preşedintele rus Vladimir Putin. În luna februarie a acestui an, doi colegi ai doctorului Rodchenkov au murit în mod neaşteptat, la câteva săptămâni distanţă. Ambii erau foşti oficiali ai Agenţiei Antidoping din Rusia, unul dintre ei demisionând, după ce Rodchenkov a fugit din ţară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici