25% din jucariile pentru copii conţin chimicale periculoase pentru sănătatea micuţilor - STUDIU

  • Programul ONU pentru Mediu (PNUM) a publicat un raport care demonstrază că 25% din jucăriile copiilor conţin substanţe chimice dăunătoare.
  • Specialiştii recomandă aerisirea camerelor pentru a evita inhalarea substanţelor chimice.
  • Copiii din Vest au circa 18 kg de jucarii din plastic.
  • Studiul introduce o nouă metodă de evaluare a conţinutului chimic din materialele jucăriilor, pe baza expunerii şi a riscului.
367 afișări
Imaginea articolului 25% din jucariile pentru copii conţin chimicale periculoase pentru sănătatea micuţilor - STUDIU

25% din jucariile pentru copii conţin chimicale periculoase pentru sănătatea micuţilor - STUDIU

Aditivii chimici sunt utilizaţi în jucăriile din plastic şi alte produse din plastic pentru a oferi niveluri specifice de duritate sau elasticitate. Multe dintre aceste substanţe chimice pot dăuna sănătăţii copiilor, potrivit studiului. Cercetătorii recomandă ca aceste substanţe să fie eliminate treptat din jucării şi înlocuite cu alternative mai sigure.
 
Aditivii includ plastifianţi sau dedurizanţi, ignifugi, substanţe active la suprafaţă (pentru a crea spumă cu proprietăţi specifice), stabilizatori, coloranţi şi parfumuri.
 
Peter Fantke, Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) şi principalul cercetător al studiului, a spus despre 419 substanţe chimice găsite în materialele din plastic dur, moale şi spumant utilizate în jucăriile pentru copii, că 126 pot dăuna sănătăţii copiilor, inclusiv 31 plastifianţi, 18 ignifugi şi opt parfumuri.
 
Studiul recomandă prioritizarea acestor substanţe pentru eliminarea treptată a jucăriilor şi înlocuirea acestora cu alternative mai sigure, potrivit SDG.
 
Camerele copiilor trebuie ventilate pentru a evita expunerea la inhalarea substanţelor chimice periculoase din jucăriile lor.
 
Deoarece majoritatea jucăriilor din plastic nu sunt etichetate cu substanţele chimice pe care le conţin, părinţii nu ştiu dacă un obiect este dăunător. Deşi efectul complet al substanţelor chimice din plastic asupra corpului este necunoscut, acestea sunt legate de cancer şi infertilitate. Sugarii şi copiii mici sunt consideraţi deosebit de sensibili la expunerea la substanţe chimice din cauza ratei metabolice rapide, a raportului ridicat suprafaţă-corp-greutate şi a creşterii rapide a organelor şi ţesuturilor.
 
Cercetătorii au analizat conţinutul chimic al jucăriilor şi au ajuns la concluzia că jucăriile din plastic mai moale determină o expunere mai mare la substanţe chimice dăunătoare decât jucăriile dure.
 
Copiii din ţările occidentale au în medie 18 kilograme de jucării din plastic, potrivit studiului. Autorii recunosc că ar fi dificil să se evite utilizarea jucăriilor din plastic, însă nu recomandă utilizarea jucăriilor din plastic moale. Inhalarea substanţelor periculoase emanate de jucării este mai periculoasă decât atingerea acestor obiecte, deoarece copiii inhalează substanţe chimice care difuzează din toate jucăriile din cameră, în timp ce ating de obicei doar o jucărie într-un anumit moment.
 
În prezent, nu există un acord internaţional cu privire la substanţele care ar trebui să fie interzise în crearea jucăriilor, iar reglementările şi schemele de etichetare diferă în funcţie de regiuni şi ţări.
 
Studiul se află în cadrul proiectului „Alianţa strategică pentru gestionarea substanţelor chimice internaţionale (SAICM) - Global Environment Facility (GEF) privind Produsele chimice îngrijorătoare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici