Apocalipsa din 2012 - interpretare eronată a inscripţiilor Maya

Urmaşii din Mexic şi Guatemala ai locuitorilor fostului imperiu Maya - care a stăpânit o mare parte din America Centrală - susţin că apocalipsa nu va veni în 2012, contrar unor teorii vehiculate în lumea occidentală, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă mexicani.

416 afișări
Imaginea articolului Apocalipsa din 2012 - interpretare eronată a inscripţiilor Maya

Apocalipsa din 2012 - interpretare eronată a inscripţiilor maiaşe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O astfel de teorie este prezentată şi în superproducţia "2012", regizată de Roland Emmerich. Inspirat dintr-un bestseller al scriitorului american Steve Alten - vândut în peste 10 milioane de exemplare -, filmul prezintă o previziune maya potrivit căreia ziua de 21 decembrie 2012 este data la care va veni sfârşitul lumii.

De fapt, potrivit unei inscripţii gravate în piatră descoperită la Coba, în Peninsula Yucatan (sud-estul Mexicului), în 2012 se va încheia unul dintre ciclurile calendarului maya, alcătuit cu 3.144 de ani înaintea calendarului roman.

Comunitatea maya reprezintă 40% din populaţia Guatemalei, care numără 13 milioane de locuitori, potrivit estimărilor oficiale. În Mexic trăiesc 1,5 milioane de reprezentanţi ai comunităţii maya, concentraţi în Peninsula Yucatan.

Niciuna dintre interpretările "occidentale" ale altor inscripţii maya nu exprimă "ceea ce cred mayaşii" despre 2012, a declarat Jose Huchim, unul dintre autorii studiului, el însuşi aparţinând acestei comunităţi.

"În modul de gândire al civilizaţiei Maya, acesta este doar un ciclu care se încheie, ei nu s-au gândit niciodată la această zi ca la o dată catastrofică. I s-a dat o altă semnificaţie acestei viziuni pe care noi, populaţia maya, o avem despre această tranziţie", a explicat savantul mexican, arheolog la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic.

"Ceea ce reprezentanţii maya au prevăzut pentru această dată este faptul că un zeu al războiului va coborî pe Pământ, însă fără să implice deloc sfârşitul lumii", a confirmat Guillermo Bernal de la Centrul de studii maya de la Universitatea naţională autonomă din Mexic (UNAM).

Cercetătorii mexicani vor călători în luna martie în Yucatan şi în Guatemala, pentru a se consulta şi cu şamanii din regiune, aceşti preoţi şi vraci tradiţionali ai comunităţii maya, urmând să înregistreze mărturiile lor pe suport video şi audio.

Civilizaţia maya a creat acest calendar pentru a marca datele importante din trecutul şi viitorul ei, gravate în piatră.

Calendarul maya are 13 cicluri de câte 144.000 de zile, iar ciclul actual se încheie pe 21 decembrie 2012.

"Însă acest lucru nu înseamnă sfârşitul lumii. Urmează al 14-lea ciclu, măsurarea timpului continuă. De exemplu, în localitatea Palenque (sit arheologic din sud-estul Mexicului, n.r.) există o stelă care citează o dată mult mai îndepărtată în viitor: aniversarea unui conducător al acestui oraş maya - anul 4.772, potrivit calendarului nostru roman", a declarat Guillermo Bernal.

Scopul major al echipei de cercetători este de a stopa acţiunea anumitor secte religioase care folosesc această "predicţie apocaliptică" pentru a face prozeliţi în comunităţile indigene.

"Există exemple recente ale folosirii datelor istorice de către anumite secte, care incită la sinucideri colective", a adăugat cercetătorul mexican.

Cel mai impresionant exemplu în acest sens este sinuciderea a 914 membri ai sectei lui Jim Jones, pe 18 noiembrie 1978, în localitatea Jonestown din Guyana. Printre victime s-au aflat şi 274 de copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici