Bacteria gigantică vizibilă cu ochiul liber: atinge 2 centimetri, de 5.000 de ori mai mult decât alte bacterii

Descoperită de oamenii de ştiinţă de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley în mlaştinile din Guadelupa, are structuri interne distincte şi un anumit ADN.

680 afișări
Imaginea articolului Bacteria gigantică vizibilă cu ochiul liber: atinge 2 centimetri, de 5.000 de ori mai mult decât alte bacterii

Bacteria gigantică vizibilă cu ochiul liber: atinge 2 centimetri, de 5.000 de ori mai mult decât alte bacterii

Este de mii de ori mai mare decât alte microorganisme cunoscute: în Guadelupa a fost descoperită o bacterie uriaşă, vizibilă chiar şi cu ochiul liber. Savanţii sunt uluiţi. „Este ca o fiinţă umană la fel de înaltă ca Everestul”, au spus experţii.

Thiomargarita magnifica, recunoscută chiar şi fără instrumente de mărire, măsoară aproximativ un centimetru şi a fost găsită pe suprafeţele frunzelor de mangrove în descompunere din mlaştinile tropicale.

Oamenii de ştiinţă de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley l-au găsit şi este de până la 5.000 de ori mai mare decât alte bacterii. Descoperirea Thiomargarita magnifica este publicată în revista Science. Este compus din filamente subţiri albe, vizibile cu ochiul liber.

Anterior se credea că bacteriile se pot vedea doar la microscop şi nu pot creşte până la o dimensiune vizibilă cu ochiul liber. Dar Thiomargarita magnifica este aparte. ADN-ul său este conţinut în saci mici care au o membrană (numită „pepin”).

Aceste bacterii gigantice cresc pe sedimentele de pe fundul apelor sulfuroase, unde exploatează energia chimică a sulfului şi folosesc oxigenul apei.

Tanja Woyke, om de ştiinţă principal la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley din California: „Descoperirea sugerează că bacteriile mai mari şi mai complexe s-ar putea ascunde de vederea noastră. Doar pentru că nu le-am văzut încă nu înseamnă că ele nu există”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici