Bolile transmise de la animale la oameni par să fie din ce în ce mai frecvente

Noile boli transmise de la animale la oameni ameninţă să fie din ce în ce mai frecvente, pe fondul degradării mediului, încălzirii globale şi urbanizării excesive, avertizează specialişti citaţi de cotidianul britanic The Independent.

137 afișări
Imaginea articolului Bolile transmise de la animale la oameni par să fie din ce în ce mai frecvente

Bolile transmise de la animale la oameni par să fie din ce în ce mai frecvente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin 45 de boli transmise de la animale la oameni au fost raportate agenţiilor ONU în ultimele două decenii, numărul acestora urmând să crească în următorii ani.

Schimbările puternice de mediu declanşează modificări profunde ale bolilor umane, la o scală asemănătoare celei din timpul revoluţiei industriale. Montira Pongsiri, expert la Agenţia americană pentru Protecţia Mediului, afirmă că toate tranziţiile din istoria omenirii au avut un imapct devastator în privinţa răspândirii bolilor.

"Se pare că asistăm la o nouă schimbare în ecologia bolilor la nivel global. Noile tipuri de boli infecţioase par să fie favorizate de globalizare şi de dezechilibrele ecologice", explică Pongsiri.

Cel mai cunoscut exemplu al unei boli care a depăşit bariera animal - om şi s-a răspândit la nivel global este virusul HIV, cel care provoacă SIDA. Virusul HIV s-a transmis de la cimpanzei la oameni în Africa de Vest, provocând până acum moartea a 25 de milioane de oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici