Cancer mamar: Un agent derivat dintr-un burete de mare creşte speranţa de supravieţuire

Un agent derivat dintr-un burete de mare permite prelungirea vieţii femeilor suferind de cancer mamar recurent sau metastazat, supuse unui tratament intensiv cu ajutorul medicamentelor clasice, potrivit unui studiu clinic prezentat, duminică, la Chicago.

341 afișări
Imaginea articolului Cancer mamar: Un agent derivat dintr-un burete de mare creşte speranţa de supravieţuire

Cancer mamar: Un agent derivat dintr-un burete de mare creşte speranţa de supravieţuire (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest compus sintetic, numit Eribulin mesylate, imită structura unei substanţe care se găseşte în bureţii de mare şi care împiedică diviziunea celulară, conducând celulele către autodistrugere - o formă de sinucidere celulară.

Acest studiu clinic, desfăşurat sub numele de EMBRACE, este primul din lume care a comparat efectele medicamentului Eribulin cu cele ale tratamentului clasic aplicat în combaterea cancerului mamar recurent sau metastazat.

Cele 762 de participante la acest studiu au suportat deja, în medie, patru şedinţe de chimioterapie, în special cu antraciclină (o familie de medicamente anticancer de origine naturală, concepute, ca şi antibioticele, pe baza unor microorganisme) şi cu taxane (paclitaxel şi docetaxel).

"Aceste rezultate sunt promiţătoare, pentru că, până de curând, nu exista niciun tratament standard pentru pacientele suferind de un cancer mamar atât de avansat şi pentru cele care au epuizat deja toate terapiile cunoscute", a declarat medicul Christopher Twelves, profesor de farmacologie la Institutul de medicină moleculară al Universităţii Leeds din Marea Britanie, principalul autor al studiului.

Concluziile acestui studiu au fost prezentate la cea de-a 46-a conferinţă anuală a American Society of Clinical Oncology (ASCO), organizată săptămâna aceasta, la Chicago.

Cancerul mamar ocupă poziţia a doua în clasamentul tipurilor de cancer cu cea mai mare frecvenţă pe plan mondial, după cel pulmonar, cu 1,38 milioane de cazuri noi descoperite în anul 2008, potrivit ONU.

În Statele Unite ale Americii, 254.650 noi cazuri de cancer mamar au fost diagnosticate în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici