Capsula Dragon a amerizat în Oceanul Pacific după prima vizită pe Staţia Spaţială

Capsula Dragon, fabricată de compania americană SpaceX, a amerizat în Oceanul Pacific. Capsula, fabricată de compania americană SpaceX, se desprinsese joi dimineaţă de Staţia Spaţială Internaţională (ISS), punând astfel capăt primei vizite a unui vehicul spaţial privat la bordul avanpostului orbital.

288 afișări
Imaginea articolului Capsula Dragon a amerizat în Oceanul Pacific după prima vizită pe Staţia Spaţială

Capsula Dragon a amerizat în Oceanul Pacific după prima vizită pe Staţia Spaţială (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Ataşată de ISS cu ajutorul unui braţ robotizat, manevrat de cei şase astronauţi care formează echipajul actual al staţiei, capsula Dragon s-a separat de ISS la ora 08.07 GMT (11.07 ora României), cu două minute mai târziu decât era prevăzut, a precizat comentatorul postului de televiziune al NASA, care a transmis în direct această manevră.

Dragon a rămas conectată la ISS timp de cinci zile, 16 ore şi cinci minute. Vehiculul spaţial, cu o greutate de şase tone, în formă de clopot şi înzestrat cu două antene solare, se conectase la ISS cu ajutorul braţului robotizat, vinerea trecută.

Dragon a devenit primul vehicul spaţial al unei companii private care s-a conectat la ISS pentru a livra provizii la bordul staţiei. Capsula a fost lansată cu ajutorul unei rachete Falcon 9, de la baza aeriană Cape Canaveral din apropiere de Centrul Spaţial Kennedy din Florida.

În această primă misiune cu rol demonstrativ, capsula Dragon a livrat la bordul ISS 521 de kilograme de provizii - inclusiv alimente şi material pentru laboratoarele ştiinţifice - şi a readus pe Terra echipamente şi diverse experimente ştiinţifice care cântăresc împreună 660 de kilograme.

NASA mizează pe succesul SpaceX, întrucât Agenţia spaţială americană contează pe sectorul privat - cu care a încheiat parteneriate pentru a prelua ştafeta după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, în iulie 2011 - pentru a transporta încă din acest an şi la costuri mai mici materiale şi provizii la bordul ISS şi, ulterior, astronauţi, începând din 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici