Ce cred câinii despre noi? EXPERIMENTUL INEDIT care arată ce este în mintea celui mai bun prieten al omului - VIDEO

Iubitorii de animale sunt la un pas de a afla ce simt sau ce gândesc câinii lor despre ei. Un reputat neuro-economist american, Gregory S. Berns, a reuşit să dreseze doi câini astfel încât aceştia să accepte să fie supuşi unor RMN-uri, pentru a se putea obţine primele imagini cu creierul unui câine atunci când acesta este perfect conştient.

17033 afișări
Imaginea articolului Ce cred câinii despre noi? EXPERIMENTUL INEDIT care arată ce este în mintea celui mai bun prieten al omului - VIDEO

Ce cred câinii despre noi? EXPERIMENTUL INEDIT care arată ce este în mintea celui mai bun prieten al omului

Mulţi iubitori de animale se întreabă ce simt câinii sau pisicile lor pentru ei, dar nimeni nu a reuşit până acum să vadă cum se desfăşoară un proces de gândire la câine, scrie Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea Emory din Atlanta au efectuat însă un experiment cu totul inedit. Ei au reuşit să dreseze doi câini să intre în aparatul cu ajutorul căruia se obţin imaginile cu rezonanţă magnetică (RMN-urile), pentru a le studia reacţiile creierului atunci când aceştia primesc anumite semnale.

TITLURILE ZILEI

"Sperăm ca asta să deschidă o nouă etapă în comunicarea inter-specii. Vrem să înţelegem relaţia dintre oameni şi animalele lor de companie, din perspectiva acestora din urmă. A fost uimitor să putem vedea primele imagini cu creierul unui câine perfect conştient. Din câte ştim noi, nimeni nu a mai reuşit să facă asta până acum", a declarat  Gregory S. Berns, profesor de psihiatrie, psihologie şi economie la Universitatea Emory din Atlanta.

În acest experiment au fost implicaţi doi câini: Callie, de doi ani, care a fost adoptat de Berns atunci când avea nouă luni, şi un Border Collie de trei ani, dresat de Melissa Cate.

Animalele au fost antrenate timp de câteva luni să intre în aparatul RMN şi să rămână complet nemişcate cât timp li se cercetează activitatea cerebrală. Cercetătorii au încercat să decodifice procesele mentale ale câinilor observând care părţi ale creierelor lor sunt activate de anumiţi stimuli. Ei speră să obţină răspunsuri la întrebări precum: "Au câinii empatie?", "Ştiu când stâpânii lor sunt trişti sau fericiţi?", "Cât din limbajul oamenilor înţeleg ei?".

În prima parte a experimentului, câinii au fost dresaţi să răspundă la două semne făcute cu mâna: unul indica primirea unei recompense, iar celălalt indica lipsa unei recompense.

"Rezultatele indică faptul că animalele sunt foarte atente la semnele făcute de stăpânii lor. Nu este clar însă ce emoţii au câinii. Creierul câinelui reprezintă o cale de a afla cum au colaborat de-a lungul timpul oamenii şi câinii. Este posibil chiar ca evoluţia oamenilor să fi fost influenţată şi de câini. Oamenii care au adus câini în casele lor au avut cu siguranţă avantaje", a declarat Gregory S. Berns.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici