Cea de-a cincea forţă fundamentală din Univers. Fizicienii maghiari cred că au descoperit "fotonul întunecat"

În cosmos, ar putea exista o particulă, denumită ,,foton întunecat", care ar putea transporta cea de-a cincea forţă fundamentală din Univers.

4282 afișări
Imaginea articolului Cea de-a cincea forţă fundamentală din Univers. Fizicienii maghiari cred că au descoperit "fotonul întunecat"

Cea de-a cincea forţă fundamentală din Univers. Fizicienii maghiari cred că au descoperit "fotonul întunecat" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Până de curând se credea că totul în Univers este controlat de doar patru forţe fundamentale: gravitaţională, electromagnetică, nucleară slabă şi nucleară tare. Dar acum, fizicienii din Ungaria susţin că este posibil să fi găsit dovezi ale existenţei unei a cincea forţe. Dacă teoriile vor fi demonstrate, însemnă că tot ceea ce ştim despre Univers ar trebui reinterpretat, scrie Descoperă.

Cu ajutorul celor patru forţe, a căror existenţă a fost demonstrată deja prin metode ştiinţifice, poate fi explicat tot ceea ce se petrece în Univers. În acest sens, forţa gravitaţională este cea care uneşte planetele şi gravitaţia, forţa electromagnetică are rolul de a ţine moleculele unite, forţa nucleară tare ţine laolaltă nucleele atomilor, iar cea nucleară slabă are efect asupra particulelor elementare care compun atomii.

Dovezile existenţei celei de-a cincea forţe au fost găsite anul trecut, când o echipă din cadrul Academiei Ungare de Ştiinţe a raportat că au propulsat protoni asupra unui eşantion de litiu-7. În timpul experimentului, cercetătorii au detectat un nou tip de boson, care avea o greutate de 34 ori mai mare decât cea a unui electron.

Iniţial, reuşita specialiştilor maghiari a fost trecută cu vederea, până când o echipă din SUA a publicat propria lor analiză, la sfârşitul lunii trecute, pe site-ul arXiv. Cercetătorii coordonaţi de Jonathan Feng, de la Universitatea din California, au arătat că datele obţinute de experţii din Budapesta nu sunt în contradicţie cu rezultatele experimentelor anterioare şi au calculat că noul boson ar putea fi descris prin intermediul unei a cincea forţe fundamentale.

Studiul reluat de oamenii de ştiinţă americani nu a fost încă revizuit de experţii internaţionali. Cu toate acestea, rezultatele obţinute până acum au fost făcute publice, astfel că mai multe echipe de cercetare din întreaga lume au demarat deja proiecte prin care încearcă să demonstreze existenţa celei de-a cincea forţe existente în Univers.

Nu este pentru prima dată când cercetătorii susţin că au detectat cea de-a cincea forţă din Univers. În acest sens, există mulţi oameni de ştiinţă care consideră că în cosmos există o particulă denumită ,,foton întunecat". Acesta ar putea transporta o nouă forţă, cu ajutorul căreia poate fi demonstrată existenţa materiei întunecate.

Pentru a dezlega acest mister, echipa condusă de fizicianul Attila Krasznahorkay a propulsat protoni asupra unor ţinte de litiu-7 şi a aflat că în urma acestor coliziuni au rezultat nuclee instabile de beriliu-8, care au fost mai apoi separate în perechi de electroni şi pozitroni.

Citeşte continuarea articolului în Descoperă

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici