Cea mai zgomotoasă insectă de pe Terra are penis "cântător"

O insectă de apă care scoate sunete frecându-şi penisul de abdomen a fost desemnată cea mai zgomotoasă formă de viaţă de pe Pământ în raport cu dimensiunea corpului său, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii francezi şi scoţieni.

6046 afișări
Imaginea articolului Cea mai zgomotoasă insectă de pe Terra are penis "cântător"

Cea mai zgomotoasă insectă de pe Terra are penis "cântător" (Imagine: www.bbc.co.uk)

Potrivit bbc.co.uk, autorii studiului, biologi şi experţi în inginerie, au înregistrat "cântecul" produs de această insectă cu ajutorul unor microfoane subacvatice şi au remarcat că acesta poate atinge un volum de până la 99,2 decibeli. Acesta ar corespunde sunetelor auzite de un spectator aşezat în primul rând la un concert susţinut de o orchestră simfonică mare.

În medie, sunetele produse de această insectă ating 78,9 decibeli, comparabil cu cel al unui tren de marfă.

Insecta, din specia Micronecta scholtzi, scoate aceste sunete frecându-şi penisul de abdomen, proces numit "ţârâit" (frecarea a două părţi ale corpului pentru a produce sunete, în mod comun asociată cu greierii, cosaşii etc.). Specialiştii spun că acest cântec are rolul de a atrage partenerele sexuale.

James Windmill, de la University of Strathclyde, Glasgow, unul dintre autorii studiului, a spus că, deşi 99% din sunetele produse de această insectă se pierd la transferul din apă în aer, ţârâitul poate fi auzit de om.

"Dacă faci raportul dintre volumul sonor şi dimensiunea corpului, Micronecta scholtzi sunt cele mai zgomotoase forme de viaţă de pe Terra", a spus Windmill.

Aceste insecte de apă dulce măsoară doar doi milimetri şi sunt întâlnite peste tot în Europa.

În general, majoritatea animalelor cele mai zgomotoase de pe Terra sunt şi cele mai mari - cântecul balenei albastre poate atinge 188 de decibeli, iar zgomotele elefanţilor - 117 decibeli.

Studiul a fost publicat în PLoS One.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici