Cei care fac mai multe lucruri în acelaşi timp au cea mai slabă capacitate de concentrare

Oamenii care fac mai multe lucruri în acelaşi timp - vorbesc la telefon, navighează pe internet şi se uită la televizor - sunt cel mai puţin capabili să recepteze simultan informaţii din mai multe surse media, potrivit unui studiu realizat de Stanford University (SUA).

2293 afișări
Imaginea articolului Cei care fac mai multe lucruri în acelaşi timp au cea mai slabă capacitate de concentrare

Cei care fac mai multe lucruri în acelaşi timp au cea mai slabă capacitate de concentrare (Imagine: Mediafax Foto)

La studiu au participat 262 de studenţi, care au oferit informaţii privind folosirea diverselor platforme media disponibile - frecvenţa utilizării internetului, a televizorului -, dar şi despre timpul folosit pentru lectură, ascultarea muzicii, trimiterea unor mesaje pe telefonul mobil. Ei au indicat, de asemenea, cât de des făceau mai multe dintre aceste lucruri în acelaşi timp.

Astfel, ei au fost împărţiţi în două grupuri - cei care practicau frecvent mai multe astfel de activităţi simultan şi cei mai puţin înclinaţi să facă acest lucru.

Studenţii au fost supuşi apoi unor teste de evaluare a atenţiei şi memoriei, primul grup obţinând cele mai slabe rezultate, în special atunci când li se cerea să îşi mute atenţia de la o sarcină la alta.

Studiul a pornit de la ipoteza că persoanele care tind să îşi îndrepte atenţia către mai multe lucruri în acelaşi timp au o abilitate înnăscută ce le permite să îndeplinească simultan mai multe sarcini, însă rezultatele publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences au demonstrat contrariul.

Cercetarea întreprinsă sugerează că multitudinea de dispozitive care fac posibilă conectarea omului la mai multe surse de informaţie în acelaşi timp nu este neapărat un lucru bun.

Studiul a demonstrat că persoanele care efectuează frecvent simultan mai multe sarcini nu au neapărat abilitatea de a face acest lucru, deşi nu au putut fi determinate cauzele acestui fenomen. Faptul că se expun la informaţii din prea multe surse ar putea avea drept consecinţă o putere de concentrare mai mică decât cei care nu au acest obicei sau, poate, în mod ironic, cei care sunt cel mai puţin capabili să se concentreze pe mai multe sarcini simultan sunt cei mai înclinaţi să facă acest lucru.

Este posibil şi ca aceste persoane să fie orientate spre explorare - să le placă să adune multe informaţii, chiar cu preţul sacrificării sarcinii pe care o au de îndeplinit.

Oricare ar fi cauzele fenomenului constatat de echipa de cercetători de la Stanford University, concluzia pare să fie că acest obicei ar trebui abandonat, a spus Clifford Nass, unul dintre cei care au lucrat la studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici