Cel mai mic mamut din lume a trăit în insula Creta. Ce înălţime avea animalul preistoric

Cel mai mic mamut identificat vreodată a trăit pe insula Creta în urmă cu câteva sute de mii de ani. Exemple de elefanţi preistorici (Paleoloxodon) pitici sunt deja cunoscute pe insulele din Marea Mediterană, precum Sicilia şi Malta.

1006 afișări
Imaginea articolului Cel mai mic mamut din lume a trăit în insula Creta. Ce înălţime avea animalul preistoric

Cel mai mic mamut din lume a trăit în insula Creta. Ce înălţime avea animalul preistoric (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Manutul avea o înălţime de doar 1,13 metri şi o greutate de aproximativ 310 kilograme, se afirmă într-un studiu publicat miercuri.

"Dacă ar trebui să îl reconstruiţi, v-aş recomanda să procedaţi ca pentru un pui de elefant, dar mai robust, cu membre mai groase, iar la vârsta adultă ar avea colţi mari şi curbaţi", a explicat Victoria Herridge, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, autoarea studiului.

"Imaginea cea mai apropiată de realitate ar fi cea a unui pui de elefant asiatic, dar cu colţi", a adăugat Herridge, considerând că acest animal, dispărut de mult timp, "era probabil destul de drăguţ".

Nanismul insular este un fenomen binecunoscut de biologi. Pentru a rezista presiunilor exercitate de un mediu restrâns, resurse limitate şi prădători numeroşi, speciile de mamifere mari obligate să trăiască pe insule au tendinţa de a adopta pe parcursul evoluţiei lor o talie redusă. În sens invers, mamiferele mici au tendinţa de a-şi creşte dimensiunile de-a lungul timpului.

O fosilă descoperită în 1907, de savanţii britanici, în nordul insulei Creta a fost multă vreme atribuită familiei elefanţilor.

Încercând să pună capăt unei polemici despre genealogia complicată a acestor "pigmei" din Creta, Victoria Herridge şi colegii ei au efectuat o comparaţie anatomică a dinţilor şi a oaselor acestui mastodont miniatural cu cele provenind de la elefanţi şi mamuţi pitici deja cunoscuţi.

După părerea lor, exemplarul din Creta este într-adevăr un mamut, iar specialiştii i-au atribuit denumirea latinească Mammuthus creticus.

Talia lui redusă, de doar 1,13 metri, i-a determinat pe autorii studiului să afirme că specia din Creta este "cea mai mică specie de mamuţi care au trăit vreodată".

Studiul a fost publicat în revista britanică Proceedings of the Royal Society B.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici