Cele mai toxice băuturi şi problemele de sănătate pe care le provoacă

Băuturile alcoolice dulci, fresh-urile amestecate cu votcă, băuturile "light", sucurile carbogazoase şi energizantele sunt lichidele care afectează sănătatea. Medicii nutriţionişti susţin că tot mai mulţi români au tendinţa de a bea tot mai puţină apă, lichid esenţial bunei funcţionări a organismului. Potrivit specialiştilor, apa este înlocuită cu băuturi care nu oferă corpului niciun nutrient, ba mai mult afectează organe vitale, precum ficatul. Iată o listă a băuturilor toxice şi arată care sunt pericolele la care ne expunem atunci când le bem.

456 afișări
Imaginea articolului Cele mai toxice băuturi şi problemele de sănătate pe care le provoacă

Cele mai toxice băuturi şi problemele de sănătate pe care le provoacă (Imagine: Shuttersock/Publimedia)

● Băuturile alcoolice dulci, precum crema de whisky sau lichiorul de cafea, fresh-urile amestecate cu votcă, sunt mai periculoase decât cele clasice, avertizează nutriţioniştii, deoarece aceste licori pot duce la apariţia cirozei. Prof. univ. dr. Maria Moţa, şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, spune că printre acţiunile nocive pe care le pot produce astfel de băuturi se numără leziunile hepatice şi creşterea nivelului trigliceridelor - o formă de grăsime din sânge. "În plus, din cauza faptului că ele sunt dulci, pot afecta nervii periferici, ducând la neuropatia alcoolică", adaugă prof. dr. Moţa. Prof. univ. dr. Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, menţionează că această combinaţie de alcool cu zahăr este una total neinspirată. "Aceste băuturi au o concentraţie mare de alcool şi persoanele care le consumă un timp îndelungat riscă să facă pancreatită şi, apoi, să se îmbolnăvească de ciroză, spune prof. dr. Stanciu.

● "Atenţie la sucurile din fructe cu emblema «fără zahăr adăugat», deoarece acest tip de suc are conţinutul său propriu de zahăr şi, chiar dacă nu se adaugă zahăr din exterior, valoarea calorică a unui pahar depăşeşte 100 de kilocalorii", spune pentru gândul Mihaela Bilic. Un fresh de portocale poate conţine până la 150 - 180 de kilocalorii la un pahar.

Citeşte mai multe despre cele mai toxice băuturi pentru organism pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici