Celulele suşă, folosite cu succes pentru a stimula tonusul muscular

Celulele suşă transplantate cu succes în muşchii unor şoareci au împiedicat reducerea masei musculare a acestor animale, un fenomen ce apare în mod obişnuit odată cu înaintarea în vârstă, potrivit unui studiu al cercetărilor americani.

129 afișări
Imaginea articolului Celulele suşă, folosite cu succes pentru a stimula tonusul muscular

Celulele suşă, folosite cu succes pentru a stimula tonusul muscular (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această descoperire ar putea fi utilizată în viitor în tratamentul contra unor maladii musculare degenerative cronice ale oamenilor.

"Am constatat faptul că celulele suşă musculare transplantate în membrele unor şoareci au stopat - într-o manieră permanentă - procesul de îmbătrânire musculară, menţinând forţa şi masa musculară", a declarat profesorul Bradley Olwin, de la departamentul de biologie celulară şi moleculară din cadrul Universităţii Colorado, unul dintre autorii acestui studiu, publicat în revista Science Transnational Medicine.

Autorii acestui studiu, efectuat pe şoareci tineri, suferind din cauza unor afecţiuni musculare, care au beneficiat de un set de injecţii cu celule suşă musculare (între 10 şi 50 de injecţii) prelevate de la alte exemplare tinere, au constatat nu doar o vindecare completă a muşchiului vătămat, ci şi o dublare a masei musculare şi o menţinere a acesteia până la sfârşitul vieţii acestor animale.

"Este un rezultat neaşteptat şi exaltant (...) Celulele transplantate par că «dopează» celulele musculare, multiplicând capacitatea acestora de a se autoreproduce", a explicat Bradley Olwin.

Acest fenomen nu s-a manifestat însă atunci când cercetătorii americani au transplantat celule suşă musculare în muşchii unor şoareci tineri sănătoşi.

"Graţie acestor teste, vom putea în viitor să reducem considerabil pierderea de masă musculară şi de forţă a muşchilor în cazul oamenilor care îmbătrânesc, dar şi să tratăm maladiile degenerative cronice, precum distrofia musculară", a adăugat aceeaşi sursă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici