Cercetătorii germani sunt cu un pas mai aproape de a afla modul în care a apărut viaţa pe Terra

De mult timp, oamenii de ştiinţă au presupus că ARN-ul (acidul ribonucleic) ar fi stat la baza apariţiei vieţii pe Pământ, iar acum ei au obţinut dovezi cu ajutorul cărora pot susţine această teorie, cel puţin parţial.

3589 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii germani sunt cu un pas mai aproape de a afla modul în care a apărut viaţa pe Terra

Cercetătorii germani sunt cu un pas mai aproape de a afla modul în care a apărut viaţa pe Terra

Conform Descoperă, demonstraţia este legată de modul în care se formează două dintre cele mai importante blocuri ale compusului organic.

ADN-ul este substanţa chimică care conţine codul genetic ce determină caracteristicile fizice. Pe de altă parte, ARN-ul acţionează ca un fel de mesager pentru acidul dezoxiribonucleic, transmiţând ,,instrucţiunile" pe care le primeşte de la acesta. Mai mult decât atât, ARN-ul are capacitatea de a stoca informaţie genetică. Din acest acest motiv, cred cercetătorii, acidul ribonucleic s-ar fi putut afla la originea existenţei vieţii.

Pentru a testa această ipoteză, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii Ludwig Maximilian din München au încercat să reproducă aceleaşi condiţii existente în primele etape ale apariţiei vieţii pe Terra, cu scopul de a afla dacă acidul ribonucleic s-ar putea dezvolta în condiţii normale. Iniţial, două dintre blocurile de ARN - uracilul şi citozina - au putut fi produse, însă recrearea celelorlalte două - adenina şi guanina - se dovedise a fi imposibilă.

În cele din urmă, specialiştii germani au reuşit să creeze condiţiile propice producerii adeninei şi guaninei.

Studiul cercetătorilor din München s-a bazat pe ipoteza conform căreia acidul formic existent, la un moment, în compoziţia unor comete ar fi ajuns pe Pământ după ce obiectele cosmice au intrat în coliziune cu planeta noastră. Aici, substanţa a reacţionat cu purina existentă în atmosferă, proces care a dus la formarea unor molecule suplimentare de purină, inclusiv a adeninei şi guaninei.

Experţii susţin că, dacă, într-adevăr, toate aceste substanţe se aflau în acel moment pe Terra, înseamnă că ARN-ul a apărut pe planeta noastră încă de la începuturile formării acesteia.

Eforturile oamenilor de ştiinţă nu se opresc însă aici, deoarece condiţiile în care s-au format adenina şi guanina nu sunt compatibile cu cele în care au apărut uracilul şi citozina, astfel că misterul apariţiei vieţii pe Pământ rămâne încă nedescifrat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici