Cine mănâncă 3 banane primeşte 900 de dolari. Experimentul controversat al unor oameni de ştiinţă

Cercetătorii din Iowa vor desfăşura un experiment prin care vor plăti subiecţii selectaţi cu 900 de dolari pentru a mânca trei banane, dintre care una a fost modificată genetic pentru a produce o cantitate mai mare de beta caroten, un nutrient transformat de organism în vitamina A, scrie CSID.

5057 afișări
Imaginea articolului Cine mănâncă 3 banane primeşte 900 de dolari. Experimentul controversat al unor oameni de ştiinţă

Cine mănâncă 3 banane primeşte 900 de dolari. Experimentul controversat al unor oameni de ştiinţă (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Cercetătorii speră că aceste banane vor fi cultivate în Uganda, o ţară în care deficienţa de vitamina A este o problemă gravă.

Creat de Queensland University of Technology, cu sprijinul fundaţiei Bill şi Melinda Gates, acest soi de banane modificate genetic prezintă o concentraţie de beta şi alfacaroten, superioară bananelor din Africa.

Studiul se va desfăşura anul acesta la Universitatea din Iowa, conform CSID.

Deşi poate părea absurd, nu este neobişnuit ca participanţii la diferite studii clinice să fie plătiţi, potrivit regulilor stabilite de Agenţia Americană pentru Siguranţa Alimentelor şi Medicamentelor (FDA), atât timp cât riscurile sunt stipulate în mod clar. Această practică este considerată un stimulent pentru recrutare şi nu un beneficiu. În ceea ce priveşte compensaţia pentru aceste studii clinice, suma de 900 de dolari nu este nemaiauzită.

Potrivit CenterWatch, un site care monitorizează studiile clinice, un test desfăşurat în California pe un unguent pentru pungile de sub ochi a oferit suma de 1840 de dolari pentru fiecare persoană, iar unul desfăşurat în Florida pe un produse pe bază de tutun a oferit subiecţilor 1980 de dolari.

În Statele Unite ale Americii, siguranţa organismelor genetice este determinată de similaritatea nutrienţilor şi a conţinutul toxinelor în comparaţie cu cele tradiţionale – un principiu cunoscut sub numele de echivalenţă substanţială.

Unele ţări, mai ales cele din Europa, cer şi studii efectuate pe animale înainte de a aproba culturile modificate genetic, dar Statele Unite ale Americii nu reglementează organismele modificate genetic diferit faţă de cele create prin alte procese.

Unganda este una dintre ţările africane care a semnat Protocolul de la Cartagena privind Biosecuritatea, parte a unui acord care ia în calcul riscurile la adresa sănătăţii persoanelor.

Oponenţii la adresa organismelor modificate genetic nu sunt de acord cu acest studiu. Aceştia susţin că oamenii de ştiinţă nu au informat participanţii cu privire la toate riscurile la care se expun. O petiţie care a adunat mai mult de 57 de mii de semnături cere suspendarea studiului clinic.

Printre întrebările ridicate se numără: La ce riscuri au fost informaţi că se vor expune participanţii la studiu? Cine deţine sau va deţine tehnologia bananelor transgenice?

Miza este una importantă, pentru că aceste banane ar putea rezolva o problemă de nutriţie majoră.

În aprilie 2014, grupul de cercetători de la Universitatea din Iowa a început să caute voluntari de gen feminin care să ia parte la studiile clinice. Încă nu este clar de ce trebuie să fie femei, dar un motiv ar putea fi faptul că femeile însărcinate şi cele care alăptează sunt vulnerabile la carenţa de vitamina A.

Acestea urmau să fie plătite 900 de dolari pentru a mânca trei banane, fiecare – dintre care una era modificată genetic – în decursul a patru zile şi apoi să fie supuse la teste de sânge. Mai mult de 500 de femei au răspuns la anunţ, dar numai 12 au fost selectate.

Potrivit CSID, scopul acestei cercetări este să ofere o sursă de bază de vitamina A pentru comunităţile din ţările în curs de dezvoltare.

"În Uganda şi în alte ţări din Africa, deficienţa de vitamina A este unul dintre factorii principali ai mortalităţii infantile cauzate de boli infecţioase. Aceste banane ar putea preveni mortalitatea infantilă cauzată de boli precum diareea, malaria sau rujeola", atrage atenţia Wendy White, coordonatorul studiului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici