Colegiul Farmaciştilor: Legea care interzice publicitatea la medicamente, în interesul pacienţilor

Colegiul Farmaciştilor susţine că legea care interzice publicitatea la medicamente este în interesul pacienţilor, în condiţiile în care, în ultimii ani, populaţia a fost supusă unei presiuni permanente în direcţia automedicaţiei şi promovării agresive a aspectelor comerciale.

755 afișări
Imaginea articolului Colegiul Farmaciştilor: Legea care interzice publicitatea la medicamente, în interesul pacienţilor

Colegiul Farmaciştilor: Legea care interzice publicitatea la medicamente, în interesul pacienţilor (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România susţin că publicitatea la medicamente, în esenţa ei, urmăreşte doar scopuri comerciale, de aceea sunt binevenite noile reglementări privind interzicerea publicităţii la medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală, dar şi interzicerea publicităţii făcute în beneficiul furnizorilor de servicii farmaceutice.

Noile prevederi legale clarifică faptul că publicitatea directă sau mascată la medicamentele cu prescripţie este cu desăvârşire interzisă, iar cea a furnizorilor de medicamente este restricţionată semnificativ.

"În ultimii ani, populaţia a fost supusă unei presiuni permanente în direcţia automedicaţiei şi promovării agresive a aspectelor comerciale legate de medicament. Avem aici în vedere, în special, importanţa preţului în detrimentul informării corecte cu privire la aspecte esenţiale legate de medicament şi efectele sale", a precizat Colegiul Farmaciştilor.

Reprezentanţii organizaţiei profesionale susţin că în informarea pacienţilor despre medicamente trebuie să primeze siguranţa acestora. De aceea, pacienţii trebuie încurajaţi ca, atunci când au o problemă medicală, să meargă în primul rând la medic, să se consulte cu farmacistul cu privire la efectele medicamentelor prescrise şi a eventualelor posibile efecte adverse ori contraindicaţii, şi nu să se bazeze pe "informaţii şi prezentări care au un rol strict comercial".

"În concluzie, legea care urmează a fi promulgată de Preşedintele României este binevenită, fiind în interesul exclusiv al pacienţilor, pentru o utilizare judicioasă a medicamentelor şi a resurselor din sistemul de sănătate, pentru creşterea calităţii serviciilor profesionale ale medicului şi farmacistului, concurenţa urmând să fie bazată, în principal, pe criterii profesionale şi nu pe criterii comerciale", mai arată Colegiul Farmaciştilor din România.

Publicitatea explicită la televizor şi la radio pentru medicamente va fi interzisă, fiind permisă în alte medii la medicamente eliberate fără prescripţie medicală, cu aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, potrivit proiectului de lege votat luni de Senat, în calitate de cameră decizională.

Propunerea legislativă, adoptată în plen cu 100 de voturi "pentru" şi şapte voturi "împotrivă", a primit raport comun de respingere de la Comisia pentru cultură şi Comisa pentru sănătate publică pentru că iniţiativa "impune restricţii excesive şi nejustificate care încalcă dispoziţiile constituţionale şi, pe de altă parte, contravine unor directive europene".

Proiectul de lege, iniţiat de senatorul UDMR Alexandru Vegh, stipulează că "pot face obiectul publicităţii destinate publicului larg, pe altă cale decât prin programe de televiziune/radiodifuziune, acele medicamente care prin compoziţia şi obiectivul lor sunt destinate şi concepute pentru a fi utilizate fără intervenţia unui medic în ceea ce priveşte diagnosticul, prescrierea sau urmărirea tratamentului, la nevoie cu recomandarea farmacistului."

De asemena, iniţiativa legislativă mai prevede interzicerea publicităţii pentru farmacii la televizor sau radio de natură a "induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum şi publicitatea mascată la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente."

Potrivit proiectului de lege, sunt interzise inclusiv comunicările comerciale audiovizuale destinate produselor şi tratamentelor medicale.

"Se interzice plasarea de ţigări ori alte produse din tutun sau de produse ale unor operatori economici al căror obiect principal de activitate îl constituie fabricarea ori vânzarea unor astfel de produse, precum şi plasarea de produse sau tratamente medicale", se arată în proiectul de act normativ.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi are caracter organic. Legea urmează să fie transmită spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) consideră că legea prin care se interzice publicitatea la medicamente în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune reprezintă o limitare nejustificată a accesului la informaţie şi solicită preşedintelui retrimiterea actului normativ în Parlament.

Potrivit UAPR, impactul negativ al acestei propuneri este unul considerabil şi pe plan financiar. "Veniturile la bugetul de stat se vor diminua prin reducerea încasărilor din industria de media şi comunicare şi prin restrângerea activităţii în industria farmaceutică", susţine sursa citată.

Şi Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, marţi, să transmită o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis prin care să îi solicite şefului statului să nu promulge legea prin care este interzisă difuzarea la televiziune şi radio a publicităţii pentru medicamente.

CNA a avizat negativ, încă din şedinţa din 2 iulie, un proiect de lege care se referă la interzicerea publicităţii pentru medicamente şi tratamente medicale la televizune şi radio, avizul fiind însă unul consultativ. La momentul respectiv, proiectul se afla în consultare publică la Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici