Computerul care va putea prezice viitorul. Ai vrea să ştii când va avea loc următoarea recesiune?

Savanţii din întreaga lume lucrează la crearea unui computer capabil să prezică dezastrele economice şi naturale. The Living Earth Simulator Project (LES)/"Simulatorul condiţiilor de viaţă de pe Pământ" poate prezice răspândirea bolilor şi crizele financiare.

733 afișări
Imaginea articolului Computerul care va putea prezice viitorul. Ai vrea să ştii când va avea loc următoarea recesiune?

Computerul care va putea prezice viitorul. Ai vrea să ştii când va avea loc următoarea recesiune? (Imagine: Shutterstock)

Costurile pentru realizarea unui astfel de sistem se ridică la aproximativ 930 milioane de euro. Computerul va fi creat în aşa fel încât să adune informaţii de pe toate sursele posibile, atât de pe site-urile şi statisticile guvernamentale, cât şi de pe bloguri şi reţele de socializare, pentru a putea realiza o analiză detaliată a factorilor şi a putea prognoza cu exactitate când va avea loc o nouă criză financiară sau o calamitate naturală, relatează dailymail.co.uk.

Savanţii care se află în spatele acestei idei vor să creeze un fel de "sistem nervos al Planetei", care va putea înlocui actualul sistem, deja depăşit tehnologic.

"Ideea este să adunăm informaţii vitale dintr-o multitudine de surse şi apoi să le analizăm, folosindu-ne de cel mai puternic computer construit vreodată", a declarat profesorul Dirk Helbing, unul dintre coordonatorii proiectului implementat de către Institutul Federal Elveţian de Tehnoligie din Zurich.

Profesorul a continuat spunând că multe dintre problemele pe care le avem astăzi, inclusiv instabilitatatea din domeniile social şi economic, dar şi războaiele, răspândirea diverselor boli sunt cauzate de comportamentul uman. Aparent există o lipsă gravă de înţelegere a modului în care funţionează societatea şi economia actuală.

Profesorul Helbing spune că LES-ul va putea să prezică răspândirea unor boli infecţioase precum gripa porcină, va identifica metode care vor ajuta la schimbările climatice şi chiar va fi capabil să împiedice o posibilă criză financiară. Supercomputerul va conţine date din diferite domenii, iar hardul său va fi capabil să analizeze la o scală gigantică toate informaţiile.

În jur de 30 de experţi în IT s-au arătat deja interesaţi de proiect şi vor ajuta la crearea supercomputerului. Proiectul a fost deja pus în lista de priorităţi a Comisiei Europene, care va finanţa parţial implementarea acestuia.

Un proiect atât de complex a atras o serie de critici din partea unor savanţi care susţin că încercarea de a înmagazina o cantitate atât de mare de date într-un singur computer este aproape imposibil de realizat.

"Sunt aştepate mai multe dezastre financiare, însă detaliile unei astfel de crize sunt ascunse în complexitatea factorilor, exact cum s-a întâmplat şi în cazul ultimei crize financiare mondiale. Noi sperăm să găsim precursorii instabilităţii pentru a putea interveni la timp şi a putea împiedica realizarea unor viitoare dezastre economice", a declarat Steven Bishop, profesor la secţiunea de dinamică non-lineară din cadrul Facultăţii de Matematică şi Fizică din Marea Britanie şi unul dintre personajele cheie în implementarea acestui proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici