Conferinţa ”Ce se întâmplă, Doctore…cu misiunea (im)posibilă a depistării şi tratării cancerului la sân?”. Sfaturi avizate de la specialişti

Anual, aproximativ 9.000 de femei sunt diagnosticate, în România, cu cancer la sân. Din fericire, depistat la timp, cancerul la sân poate fi vindecat, salvându-se astfel vieţile a mii de femei.

682 afișări
Imaginea articolului Conferinţa ”Ce se întâmplă, Doctore…cu misiunea (im)posibilă a depistării şi tratării cancerului la sân?”. Sfaturi avizate de la specialişti

Conferinţa ”Ce se întâmplă, Doctore…cu misiunea (im)posibilă a depistării şi tratării cancerului la sân?”. Sfaturi avizate de la specialişti

În ţările dezvoltate din Europa de Vest, lupta împotriva cancerul de sân nu mai este demult o misiune imposibilă, iar rata supravieţuirii poate ajunge la 90%, dacă boala este descoperită în timp util.
 
Pe 11 iunie, la Cinema Pro în Bucureşti, a avut loc conferinţa ”Ce se întâmplă, Doctore…cu misiunea (im)posibilă a depistării şi tratării cancerului la sân?”, organizată de CSID.ro, avându-i ca invitaţi pe Dr. Dragoş Median – Medic primar oncologie medicală, Supraspecializare în Tratamentul cancerului mamar, Dr. George Iancu – Asistent universitar, Doctor în ştiinţe medicale, Medic primar obstetrică-ginecologie, Supraspecializare U
roginecologie şi Lect. Dr. Diana Vasile – Psihoterapeut, Presedinte Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei. Evenimentul a fost moderat de Beatrice Osanu – redactor-şef, "Ce se întâmplă, doctore?" şi Bianca Poptean – senior editor, "Ce se întâmplă, doctore?". Iar parteneri au fost Roche, www.canceruldesan.ro şi Sano Vita.
 
În deschiderea conferinţei, Dr. Dragoş Median, medic primar oncologie medicală, a oferit publicului participant la conferinţă câteva date în privinţa incidenţei cancerului de sân în România.

“Cam care ar fi incidenţa acestei boli în România? Ea e în jur de 9000 şi ceva de cazuri noi în fiecare an şi mortalitatea de 3300 de cazuri în fiecare an. Aceste date plasează pe primul loc cancerul mamar în ceea ce priveşte incidenţa în cazul femeilor şi, evident, pe primul loc şi în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer în cazul femeilor”.

Apariţia cancerului la sân este legată de mai mulţi factori de risc. Din nefericire, unii dintre ei nu pot fi evitaţi, însă există factori de risc care pot fi eliminaţi din stilul de viaţă.

”Principalul factor de risc pentru cancerul de sân este sexul feminin. Este o boală care apare în special la femei. Există şi bărbaţi care au cancer de sân, însă mult mai mică este incidenţa cancerului de sân în cazul bărbaţilor. Este o boală influenţată de hormoni. De aceea, expunerea la estrogeni, fie că vorbim la o expunere normală, fie că vorbim de o expunere exogenă la estrogen poate să crească riscul apariţiei acestei boli. În al treilea rând este vorba de o istorie a familiei sau genetică. Nu neapărat mutaţiile genetice, ci simplul fapt că o rudă, fie ea de gradul I sau de gradul II a fost diagnosticată cu cancer de sân creşte riscul pentru o femeie de a face acelaşi tip de boală. Mutaţiile genetice cele mai cunoscute fiind cele legate de genele BRCA 1 şi BRCA 2 reprezintă un factor pe risc pentru apariţia cancerului de sân, dar nu numai. De asemenea, numărul mic de naşteri, lipsa alăptării sunt factori de risc suplimentari”, a declarat dr. Dragoş Median, medic primar oncologie medicală.

Citeşte continuarea articolului în CSID.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici