Copiii mici care nu dorm suficient riscă să devină obezi

Copiii cu vârsta sub cinci ani care nu dorm suficient prezintă mari riscuri de a deveni obezi înainte de terminarea claselor primare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

64 afișări
Imaginea articolului Copiii mici care nu dorm suficient riscă să devină obezi

Copiii mici care nu dorm suficient riscă să devină obezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am descoperit o puternică relaţie între durata somnului nocturn la vârsta mică şi obezitatea la copiii cu vârste între cinci şi nouă ani", au spus autorii acestui studiu, coordonaţi de Janice Bell, de la Universitatea de stat din Washington (nord-vestul SUA), şi Frederick Zimmerman, de la Universitatea California din Los Angeles.

La studiu, care a durat cinci ani, au participat 1.930 de copii americani. Cercetătorii au ţinut cont de mai mulţi factori care influenţează greutatea - greutatea părinţilor, activităţile fizice efectuate de copil etc. - şi de numărul de ore dormite pe noapte şi de cel al orelor petrecute pentru siestă.

Copiii au fost împărţiţi în două grupuri: cei cu vârsta sub cinci ani şi cei cu vârsta între cinci şi 13 ani.

În medie, copiii mici dormeau 10 ore pe noapte, în timp ce copiii mai mari dormeau, în medie, nouă ore şi jumătate. Însă, în ambele grupuri, anumiţi copii nu dormeau mai mult de cinci ore şi jumătate.

La încheierea studiului, 33% dintre copiii care aveau sub cinci ani la începutul acestuia erau obezi sau supraponderali. Totodată, 36% dintre copii, care la începutul studiului aveau între 5 şi 13 ani, înregistrau probleme de greutate.

"În cazul copiilor mici, somnul insuficient - la începutul studiului - a accentuat puternic probabilitatea ca un copil cu o greutate normală să fie supraponderal cinci ani mai târziu şi ca un copil suporaponderal să devină obez", au explicat autorii cercetării.

Potrivit acestora, somnul suficient pe timpul nopţii previne obezitatea. Autorii nu au reuşit însă să explice modul în care somnul influenţează greutatea copiilor mici. Se pare, însă, că din cauza somnului insuficient copiii nu mai fac sport, pentru că sunt obosiţi, şi mănâncă mai mult, pentru că au mai multe ocazii să facă acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici