CSID: 9 simptome ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori

Poţi spune multe lucruri despre cancer, dar niciunul dintre ele nu este pozitiv. Înşelător este cu siguranţă unul dintre ele tocmai pentru că poate avea simptome care pot fi confundate cu alte probleme de sănătate, informează csid.ro.

15916 afișări
Imaginea articolului CSID: 9 simptome ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori

CSID: 9 simptome ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori

Ai febră? Ai răguşit? Nu pare a fi o problemă gravă, dar nu trebuie exclusă posibilitatea că acestea ar putea fi semnul unei boli mai grave.

“Le spun pacienţilor mei că dacă prezintă simptome neobişnuite, care persistă, sunt frecvente sau care cauzează durere ar trebui să consulte un medic pentru a afla cu siguranţă care este problema de sănătate”, explică medicul oncolog Elwyn Cabebe.

1. Scăderea neintenţionată în greutate

Potrivit Societăţii Americane de Cancer, unul dintre primele semne ale cancerului ar putea fi scăderea inexplicabilă sau neplanificată a 4-5 kilograme. Scăderea în greutate s-ar putea datora reducerii masei musculare şi slăbiciunii pe care o resimte organismul care încearcă să riposteze împotriva bolii. Acest simptom este un indicator bun în cazul cancerului pancreatic sau celui esofagian.

2. Modificarea inexplicabilă a tranzitului intestinal

Diareea, constipaţia, scaun modificat sau tulburări la nivelul stomacului asemănătoare celor din gripă – toate acestea sunt simptome pe care trebuie să le verificaţi. Un alt semn este apariţia sângelului în scaun (aspectul sângelului poate varia de la roşu aprins, până la roşu închis sau chiar negru, când sângele a fost digerat). Deşi aceste simptome ar putea indica alte probleme ale tranzitului intestinal  (polipi intestinali sau infecţii ale stomacului), ar putea fi şi semne ale cancerului de colon în stadiu incipient. Riscul de cancer colorectal este mult mai mare după vârsta de 60 de ani şi poate evolua mult timp fără simptome.

3. Febră

Febra este deseori răspunsul natural al organismului la o infecţie sau boală. Şi deşi stările de febră pot fi rar semne ale cancerului, ele sunt frecvent întâlnite la pacienţii care suferă de cancer – în special dacă boala sau tratamentul acesteia afectează sistemul imunitar. Doctorii nu ştiu încă de unele tipuri de cancer cauzează febră în timp ce altele nu. O posibilă explicaţie ar putea fi faptul că febra este cauzată de o toxină produsă de tumoare. Poţi avea febră zilnic sau pot trece săptămâni fără să fii afectat.  Febra poate fi un semn precoce al cancerului de sânge, cum ar fi leucemia sau limfom.

4. Tuse persistentă

În cazul unei răceli sau a gripei sezoniere, o tuse persistentă poate părea ceva normal. Dacă nu prezentaţi alte simptome ale răcelii şi gripei, este recomandat să consultaţi un medic. Un alt motiv de îngrijorare este o tuse persistentă pe care aţi încercat să o trataţi, dar nimic nu pare a funcţiona. Dacă tusea estte însoţită de dureri persistente în piept şi sânge. Infecţiile respiratorii de sezon şi cancerul pulmonar debutează cu acelaşi simptom: tusea. Cancerul pulmonar se manifestaă prin tuse persistentă, hemoptizie (eliminarea de sânge prin tuse, chiar în cantităţi mici), durere toracică, dispnee, oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare.

Citeşte continuarea pe csid.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici