Cu cât s-au micşorat corpul şi creierul omului de-a lungul evoluţiei. Care sunt cauzele

Omenirea a cucerit Everestul şi a aterizat pe Lună, dar, deşi tindem să credem că suntem mai buni decât predecesorii noştri, se pare că fizic suntem mai mici. Experţii de la Universitatea Cambridge spun că omul modern este cu 10% mai scund şi mai slab decât strămoşul său vânător-culegător.

2088 afișări
Imaginea articolului Cu cât s-au micşorat corpul şi creierul omului de-a lungul evoluţiei. Care sunt cauzele

Cu cât s-au micşorat corpul şi creierul omului de-a lungul evoluţiei. Care sunt cauzele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şi ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, se pare că şi creierul nostru este mai mic, relatează dailymail.co.uk.

Declinul a avut loc de-a lungul ultimilor 10.000 de ani, principalele cauze fiind înclinaţia spre agricultură, cu diete mai sărace şi urbanizarea, care compromite sănătatea. Teoria se bazează pe rămăşiţe umane fosilizate găsite în Africa, Europa şi Asia.

"Putem observa că oamenii au evoluat continuu dar modificarea mărimii corpului nu a fost substanţială până acum 10.000 de ani. Întrebarea este de ce s-a întamplat asta tocmai atunci", spune Martha Lahr, expert în evoluţia umană.

Perioada în care s-a petrecut această schimbare se pare că ar coincide cu transformarea tot mai multor triburi de vânători-culegători în agricultori. Deşi agricultura oferea destulă hrană, gama de alimente s-a restrâns şi a lăsat loc deficienţelor de vitamine şi minerale.

Totuşi, extinderea activităţilor agricole nu explică şi micşorarea creierului. Acesta măsura în urmă cu 20.000 de ani aproximativ 1.500 de centimetri cubi. Media mărimii creierului omului modern este de 1.350 de centimetri cubi, diferenţa fiind de mărimea unei mingi de tenis. Dar această transformare nu înseamnă că suntem mai puţin inteligenţi, ci doar că am învăţat să ne folosim mai bine resursele.

"Micşorarea creierului înseamnă o eficienţă mai mare, economisind energie, la fel ca în cazul procesorului unui calculator", explică Martha Lahr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici