Cum să vă protejaţi de bolile de inimă: Patru obiceiuri sănătoase

Un studiu condus de cercetătorii de la Johns Hopkins University din Baltimore, Maryland, a descoperit o legătură semnificativă între stilul de viaţă şi sănătatea inimii într-o perioadă relativ scurtă.

2321 afișări
Imaginea articolului Cum să vă protejaţi de bolile de inimă: Patru obiceiuri sănătoase

Cum să vă protejaţi de bolile de inimă: Patru obiceiuri sănătoase (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Exerciţiile fizice regulate, o dietă alimentară mediteraneană, păstrarea unei greutăţi normale şi, cel mai important, renunţarea la fumat sunt cele patru principii-cheie pentru o viaţă sănătoasă, spun cercetătorii americani, potrivit dailymail.co.uk.

Cercetătorul Haitham Ahmed, de la Centrul Ciccarone pentru prevenirea bolilor de inimă de la Johns Hopkins, declară: "Din cunoştinţele noastre, acesta este primul studiu care a avut ca temă găsirea unor asocieri protective între factorii de viaţă cu risc scăzut şi semnele timpurii ale bolilor vasculare. (...) Am evaluat datele a peste 6.200 de bărbaţi şi femei, cu vârste între 44 şi 84 de ani, caucazieni, afro-americani, hispanici şi chinezi".

Toţi cei care au adoptat cele patru obiceiuri sănătoase au prezentat 80% mai puţine riscuri de deces prematur, în comparaţie cu participanţii care nu au un stil de viaţă sănătos.

Participanţii la acest studiu au fost recrutaţi din şase centre universitare medicale şi nu au avut un diagnostic de boli cardiovasculare. Acestora li s-au făcut tomografii computerizate pentru măsurarea depozitelor de calciu din vasele coronariene. De asemenea, cercetătorii au verificat dacă participanţii au avut un istoric de atac de cord, dureri în piept, angioplastie.

Roger Blumenthal, cardiolog şi profesor de medicină la Universitatea Johns Hopkins şi autor principal al studiului, a spus că, dintre toţi factorii ce ţin de stilul de viaţă, cel care trebuie evitat este fumatul, cercetătorul subliniind că renunţarea la acest viciu joacă un rol foarte important în reducerea riscului de boli cardiace.

Cercetătorii au spus că studiul lor arată importanţa unor principii sănătoase de viaţă în reducerea riscului de boli cardiace, dar şi pentru prevenirea mortalităţii din varii cauze.

Ahmed a mai spus că adoptarea acestor principii de viaţă sănătoase poate influenţa pozitiv starea de sănătate, în ciuda unor factori de risc pe care oamenii nu îi pot controla, precum istoricul medical al familiei şi vârsta.

De asemenea, un studiu anterior arăta faptul că o dietă mediteraneană poate reduce cu o treime riscul de a suferi un infarct sau accident vascular cerebral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici