De ce mor româncele cu zile: Boala care nu doare, dar ucide 4.000 de femei în fiecare an

Două boli care nu au simptome clare în stadiile incipiente omoară anual peste 4.000 de femei în România. Cancerul de col uterin şi cancerul de sân sunt afecţiunile cu care sunt diagnosticate tot mai multe românce, dar a căror apariţie şi dezvoltare poate fi prevenită prin prezentarea periodică la un control ginecologic şi testarea Babeş-Papanicolau.

13307 afișări
Imaginea articolului De ce mor româncele cu zile: Boala care nu doare, dar ucide 4.000 de femei în fiecare an

De ce mor româncele cu zile. Boala care nu doare, dar ucide 4.000 de femei în fiecare an (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Din păcate, în ţara noastră tot mai multe cazuri sunt depistate prea târziu. Femeile, de cele mai multe ori, cunosc importanţa prevenţiei, însă invocă lipsa de timp, banii puţini, credinţa că lor nu li se poate întâmpla, relatează Gândul.  

Cele care au trecut prin asta, nu gândesc la fel. Experienţa acestei boli, de la diagnosticare până la tratare, schimbă totul, după cum spune una dintre supravieţuitoare: „Viaţa mea şi a fiecăreia dintre noi este până auzi de cancer şi după ce auzi de cancer. Se schimbă scara valorilor. Priveşti altfel lucrurile şi vrei să trăieşti cât mai mult şi să te bucuri”.

Ele au ajuns la doctor din întâmplare sau pentru că au şi-au descoperit singure pe corp semnalmente ale cancerului. Ele au fost norocoase şi au învins această boală, însă mesajul pe care-l transmit celorlaltor femei nu se leagă de şansa pe care au avut-o ele, ci de importanţa prevenţiei.

Mesajul Ruxandrei, supravieţuitoare în lupta cu cancerul de sân sintetizează ceea ce ar trebui să înveţe toate femeile: „Vreau să le spun tuturor că e foarte important să te cauţi chiar dacă nu te doare nimic. Cancerul nu doare”.

„N-am timp să merg la doctor.”

„Nu mi se poate întâmpla tocmai mie.”

„Nu merg la doctor, că sigur vin de acolo cu ceva.”

Acestea sunt ideile care le-au ţinut pe Constanţa, Ruxandra şi Aurelia departe de cabinetele medicale. A existat întotdeauna ceva mai important de făcut. Au fost dorinţele de a avea o viaţă mai bună, a fost ignoranţa manifestată faţă de propria persoană. Ele s-au pus în plan secund. Alte lucruri le-au luat locul. Lucruri pe care acum nu le-ar mai lăsa să le-o ia înainte.

Citeşte continuarea pe Gândul

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici