Duşul zilnic şi opt ore de somn pe noapte sunt dăunătoare. Vezi care sunt cele "şapte păcate" pe care le facem în fiecare zi

Se ştie deja că fumatul, alcoolul sau mâncarea fast-food sunt dăunătoare pentru sănătate, însă noi studii arată că unele obiceiuri zilnice considerate benefice pot face de fapt mai mult rău organismului.

20763 afișări
Imaginea articolului Duşul zilnic şi opt ore de somn pe noapte sunt dăunătoare. Vezi care sunt cele "şapte păcate" pe care le facem în fiecare zi

Duşul zilnic şi opt ore de somn pe noapte sunt dăunătoare. Vezi care sunt cele "şapte păcate" pe care le facem în fiecare zi (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Astfel, cercetătorii vorbesc despre "şapte păcate" care pot dăuna sănătăţii, scrie dailymail.co.uk:

  • Duşul zilnic

Preocuparea modernă legată de igiena personală poate fi în detrimentul pielii noastre, spune Nick Lowe, medic dermatolog la clinica Cranley din Londra.

"Majoritatea oamenilor se spală mult prea mult. Folosirea apei fierbinţi combinată cu săpunuri abrazive poate distruge uleiurile pielii, provocând uscarea, crăparea şi chiar infectarea acesteia. Pentru mulţi dintre noi duşul zilnic nu este necesar. Dacă totuşi acest gând vă înspăimântă, încercaţi măcar să folosiţi apă mai rece", spune medicul.

  • Opt ore de somn pe noapte

"Noţiunea de a dormi opt ore în fiecare noapte este o convenţie modernă care te va face să te simţi şi mai obosit", spune profesorul Jim Horne, cercetător la Universitatea de Cercetare a Somnului din Loughborough.

"Omul a evoluat în aşa fel încât poate avea un stil de somn fragmentat. Somnul de 15 minute în timpul zilei poate fi echivalentul unei ore de somn pe timpul nopţii", spune Jim Horne.

  • Clătirea gurii după spălarea dinţilor

"Clătirea curăţă învelişul protector lăsat de pasta de dinţi, iar absenţa acesei operaţiuni ar adăuga câteva ore de protecţie dinţilor", spune medicul dentist Phil Stemmer.

"Eu încerc să nu beau lichide cel puţin o jumătate de oră după ce îmi spăl dinţii. Este o senzaţie ciudată la început, însă te vei obişnui repede. Nici măcar nu ud periuţa de dinţi înainte de a mă spăla, deoarece acest lucru poate diminua efectul pastei de dinţi", spune Phil Stemmer.

Medicul dentist afirmă, de asemenea, că spălatul dinţilor imediat după masă nu este recomandat.

"Aşteptaţi cel puţin o jumătate de oră înainte de a vă spăla, deoarece acizii şi zahărul din alimente slăbesc temporar smalţul dinţilor. Dacă vă spălaţi pe dinţi prea repede după masă, de fapt periaţi smalţul înainte ca acesta să se întărească din nou".

  • Statul pe toaletă

Un studiu recent publicat de oamenii de ştiinţă israelieni afirmă că ghemuirea este o poziţie mai naturală decât statul pe toaletă şi necesită mai puţin efort. Această poziţie reduce riscul bolilor intestinului, cum ar fi hemoroizii.

"Plasarea unei trepte sub picioare şi aplecarea înainte poate fi de ajutor persoanelor cu probleme la intestin", spune medicul Charles Murray, de la spitalul Royal Free din Londra.

  • Curăţenia zilnică

Teste realizate pe 100 de bărbaţi şi femei care făceau majoritatea treburilor casnice au arătat că aceştia aveau tensiunea arterială mai ridicată decât cei care nu munceau atât de mult în casă. Tensiunea ridicată era cauzată de gândurile legate de îndeplinirea sarcinilor casnice precum gătitul, curăţenia sau cumpărăturile.

Concluzia cercetărilor este că nu treburile casnice propriu-zise cresc nivelul tensiunii arteriale, ci stresul provocat de realizarea acestora.

De asemenea, s-a ajuns la concluzia că produsele de curăţenie pot creşte riscul de apariţie a astmului.

  • Respiraţia greşită

"Atunci când cineva este rugat să inspire adânc cu siguranţă va sufla aerul din piept atunci când va inhala, iar acest lucru este greşit", afirmă medicul Neil Shah de la Societatea de Administrare a Stresului.

"Bebeluşii respiră cu tot abdomenul, care foloseşte toată capacitatea plămânilor. Dar în timp ce creştem, trecem la un stil mai ineficient de respiraţie, prin piept. Asta înseamnă că aerul vechi rămâne mai mult timp în plămâni, şi pentru că aceste organe au o capacitate redusă, aerul proaspăt nu ajunge în secţiunea de jos. Partea de jos a plămânilor este cea care conţine cele mai calde şi umede vase de sânge, care sunt cele mai eficiente pentru schimbul de gaze şi transportarea oxigenului în sânge", spune Neil Shah.

Din fericire, corpul poate fi antrenat pentru a reveni la respiraţia corectă. Atunci când inspiraţi, încercaţi să vă umflaţi stomacul şi să menţineţi pieptul nemişcat, iar atunci când expiraţi, contractaţi muşchii abdominali.

  • Relaxarea după cină

"Dacă eşti inactiv în timpul serii sau mănânci chiar înainte de culcare, corpul va depune acele alimente ca grăsime. Dar dacă faci o plimbare de 20 de minute după cină nu ai niciun motiv să nu mănânci seara. Cheia pentru a nu lua în greutate este să mănânci porţii mici şi regulate.", spune Claire MacEvilly, nutriţionist la Laboratorul de Cercetare a Nutriţie de la Universitatea Cambridge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici