Eclipsă totală de Lună marţi, vizibilă parţial şi din România

O eclipsă totală de Lună va fi vizibilă marţi, începând cu ora 7.41 GMT, în America, Europa de Vest şi o parte din Asia, dacă cerul va fi senin.

145 afișări
Imaginea articolului Eclipsă totală de Lună marţi, vizibilă parţial şi din România

Eclipsă totală de Lună marţi, vizibilă parţial şi din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe 4 ianuarie, Luna va fi aceea care va ascunde parţial Soarele pentru o parte din populaţia globului.

Din America de Nord în Islanda, eclipsa totală de Lună va fi observabilă mai mult de o oră (de la 7.41 la 8.53 GMT) în noaptea dintre 20 şi 21 decembrie. Locuitorii Americii de Nord, Groenlandei şi Islandei o vor putea observa cel mai bine, a precizat astronomul american Fred Espanak.

O eclipsă de Lună nu poate avea loc decât atunci când este Lună plină. Când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, astrul nopţii poate fi privat de lumina solară, pentru o anumită perioadă de timp, atunci când trece în conul de umbră al Pământului.

Astfel, Luna va intra în conul de umbră al Pământului marţi, la 6.33 GMT. De la 8.53 GMT, eclipsa va fi iar parţială, până la 10.01 GMT.

Eclipsa este vizibilă şi din România, potrivit Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

În Europa de Vest şi estul continentului sud-american, numai primele faze ale eclipsei vor fi vizibile, în timp ce din Japonia vor putea fi observate ultimele etape ale fenomenului.

Eclipsele de Lună nu prezintă niciun risc pentru ochi, spre deosebire de cele solare, pentru care se recomandă purtarea unor ochelari speciali.

Prima eclipsă solară parţială din 2011 va avea loc pe 4 ianuarie, fiind vizibilă în Europa, Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Asia centrală.

Patru eclipse solare parţiale şi două eclipse lunare totale sunt prevăzute pentru 2011, o combinaţie rară, care se va produce doar de şase ori în secolul al 21-lea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici