Efectele nedorite ale saunei. Cum sunt afectaţi bărbaţii care obişnuiesc să meargă la saună

Bărbaţii care obişnuiesc să meargă la saună sunt avertizaţi că acest obicei le poate dăuna, potrivit unui studiu la care au participat mai mulţi bărbaţi finlandezi.

6681 afișări
Imaginea articolului Efectele nedorite ale saunei. Cum sunt afectaţi bărbaţii care obişnuiesc să meargă la saună

Efectele nedorite ale saunei. Cum sunt afectaţi bărbaţii care obişnuiesc să meargă la saună (Imagine: Hepta)

Subiecţii studiului au petrecut la saună câte 15 minute de două ori pe săptămână, pe o perioadă de trei luni în care le-a fost monitorizată calitatea spermei. Specialiştii au constatat că, la finalul studiului, calitatea spermei participanţilor era mai scăzută decât la început şi că aceasta a revenit la normal la şase luni de la încetarea experimentului, scrie dailymail.co.uk.

Potrivit cercetătorilor, în timpul saunei, temperatura scrotului creşte cu până la trei grade celsius. "Testiculele atârnă de corpul bărbaţilor pentru a se răcori, iar, în cazul celor ale căror testicule nu au coborât în scrot, sperma poate fi infertilă", afirmă doctorul Andrew Kramer, urolog la University of Maryland Medical Centre. Acesta adaugă că bărbaţii care folosesc sauna se confruntă şi cu modificări ale ADN-ului spermei.

"Folosirea excesivă a saunei, mai ales în Ţările Nordice, este una dintre cauzele numărului mare de infertilitate masculină şi se impune astfel luarea de măsuri în schimbarea stilului de viaţă", spun autorii cercetării. Aceştia adaugă că, în ţările unde sauna este des folosită, specialiştii ar trebui să atragă atenţia asupra efectelor, prin amplasarea, la loc vizibil a unor panouri sau pliante informative.

Dar calitatea spermei poate fi afectată şi de căldura degajată de laptop, ajungând până la instalarea infertilităţii, au arătat studii anterioare. Potrivit datelor recente, cazurile de infertilitate la bărbaţi au crescut cu până la 38% în ultimii zece ani, principalele cauze fiind legate de stilul de viaţă şi de alimentaţie.

O cercetare recentă, efectuată în Spania, a evidenţiat faptul că până şi bărbaţii tineri se confruntă cu probleme de calitate a spermei, care scade cu aproximativ două procente în fiecare an, situaţia fiind alarmantă, spun specialiştii care atrag atenţia asupra faptului că s-ar putea ajunge în timp la infertilitate.

De asemenea, un studiu care a durat 10 ani şi a cuprins peste 200 de bărbaţi, a demonstrat că s-a ajuns de la o concentraţie medie de 72 de milioane de spermatozoizi pe mililitru, în 2001, la 52 de milioane de spermatozoizi pe mililitru, în 2011.

În acelaşi context, un studiu britanic publicat în luna februarie arată că aproximativ 20% dintre cupluri încearcă mai bine de un an să devină părinţi, iar efortul este uneori atât de mare încât duce la despărţirea unor cupluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici