Elon Musk donează 10 milioane de dolari pentru proiecte care controlează inteligenţa artificială

Fondatorul Tesla, Elon Musk, a anunţat finanţarea a 37 de proiecte de cercetare, începând cu luna septembrie a acestui an, pentru a se asigura că sistemele robotice din viitor nu vor prelua umanitatea.

688 afișări
Imaginea articolului Elon Musk donează 10 milioane de dolari pentru proiecte care controlează inteligenţa artificială

Elon Musk donează 10 milioane de dolari pentru proiecte care controlează inteligenţa artificială (Foto: AFP)

Granturile au fost acordate prin Future of Life Institute (FLI), cu sediul în Boston, un grup non-profit care îşi dedică activitatea atenuării riscurilor existenţiale ale umanităţii şi menţinerii inteligenţei artificiale ca "benefică", iar cea mai mare parte din donaţii a venit de la Musk.

"Toţi cercetătorii inteligenţei artificiale spun că securitatea acesteia este importantă şi sunt de acord cu ei. Aşadar, astăzi dau 10 milioane de dolari pentru a susţine cercetările menite să păstreze inteligenţa artificială în beneficiul umanităţii", a declarat Elon Musk, citat de Daily Mail.

Cele 37 de echipe care vor fi finanţate au fost selectate din 300 de aplicanţi, ale căror proiecte au abordat teme de la menţinerea sub control a armelor robotice până la realizarea de maşinării care să judece.

De exemplu, oameni de ştiinţă de la Universitatea Berkley, California, şi de la Universitatea Oxford au dezvoltat un plan pentru a face maşinăriile să înveţe preferinţele oamenilor, iar o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford are ca ţintă să afle ce s-ar putea întâmpla dacă roboţii ar prelua munca oamenilor - scenariu care ar duce la o rată imensă a şomajului.

Planul lui Musk este finanţarea acestor echipe pe o perioadă de trei ani, majoritatea proiectelor începând în luna septembrie a acestui an, şi să concentreze apoi 4 milioane de dolari în ariile care par cele mai promiţătoare.

La începutul acestui an, Musk, alături de oameni de ştiinţă şi antreprenori, printre care Stephen Hawking, a semnat o scrisoare deschisă prin care se asigura că cercetarea asupra inteligenţei artificiale se face în beneficiul umanităţii.

"Beneficiile sunt enorme, având în vedere că singurul produs pe care îl poate oferi civilizaţia este inteligenţa umană", se arăta în respectivul document.

Deşi este o forţă în spatele inteligenţei artificiale, Elon Musk este şi unul dintre cei mai sinceri critici. Recent, el a declarat că inteligenţa artificială necontrolată poate duce la sfârşitul omenirii, spunând despre aceasta că "invocă diavolul".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici