Evenimentele culturale online sunt benefice pentru persoanele vârstnice singure - studiu

  • Cercetările sugerează că activităţile culturale online, cum ar fi vizitele la muzeu, pot îmbunătăţi în mod semnificativ sănătatea mintală şi fizică a persoanelor în vârstă care sunt ţinute acasă.
  • Excursiile virtuale la muzee stimulează incluziunea socială şi îmbunătăţesc starea de bine fizică şi psihică.
207 afișări
Imaginea articolului Evenimentele culturale online sunt benefice pentru persoanele vârstnice singure - studiu

Evenimentele culturale online sunt benefice pentru persoanele vârstnice singure - studiu

Studiul nostru a arătat că activitatea bazată pe artă poate fi o intervenţie eficientă", a declarat Dr. Olivier Beauchet, profesor la Universitatea McGill din Montreal şi autorul principal al studiului publicat în Frontiers in Medicine.
 
Izolarea socială şi singurătatea, care sunt adesea mai acute la persoanele în vârstă, sunt la fel de dăunătoare pentru sănătate ca şi bolile pe termen lung şi pot duce la deces prematur. Închiderile succesive din timpul pandemiei nu au făcut decât să înrăutăţească lucrurile, potrivit The Guardian.
 
Cercetătorii sugerează că doar o singură excursie virtuală la muzeu pe săptămână ar putea favoriza incluziunea socială şi ar putea îmbunătăţi starea fizică şi mentală a persoanelor în vârstă.
 
Echipa a recrutat 106 adulţi cu vârsta de 65 de ani şi peste, care locuiesc în comunitate, pentru a investiga potenţialele beneficii pentru sănătate ale activităţilor bazate pe artă. Jumătate dintre participanţi au asistat săptămânal la tururi online ale muzeelor, urmate de o discuţie informală, în timp ce cealaltă jumătate nu a participat la nicio activitate culturală înainte sau în timpul celor trei luni de studiu.
 
Persoanele care s-au alăturat vizitelor au înregistrat o îmbunătăţire a sentimentelor de incluziune socială, a stării de bine şi a calităţii vieţii, precum şi o reducere a fragilităţii fizice, în comparaţie cu cei care nu au participat la tururile ghidate.
 
Peste 2 milioane de persoane cu vârsta de peste 75 de ani trăiesc singure în Anglia şi mai mult de un milion spun că uneori stau mai mult de o lună fără niciun contact social, potrivit organizaţiei caritabile Age UK.
 
Acest studiu arată că, dacă există o infrastructură adecvată, un acces adaptat vârstei şi sprijin tehnic, tehnologia digitală poate fi benefică pentru sănătatea mentală şi bunăstarea persoanelor în vârstă", a declarat profesorul Yang Hu, de la Universitatea Lancaster.
 
Cu toate acestea, îndrumarea tehnică necesară lipseşte adesea, motiv pentru care, în timpul pandemiei, contactul virtual a făcut ca persoanele în vârstă să se simtă mai singure decât dacă nu ar fi avut niciun contact.
 
Din păcate, persoanele în vârstă sunt adesea lăsate să se descurce singure în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei", a spus Hu. Expunerea digitală nepregătită şi prelungită ar putea duce la stres şi epuizare la persoanele care nu sunt familiarizate cu tehnologia, a adăugat el.
 
Dr. Snorri Rafnsson, de la University of West London, a declarat: „Cu un sprijin adecvat, potenţialul de extindere a acestui tip de intervenţie este mare”.
 
Cu toate acestea, nu toată lumea are acces la resurse şi activităţi online. „Există bariere uriaşe pentru persoanele în vârstă care trăiesc în comunitate - lipsa internetului, a cunoştinţelor şi a sprijinului, probleme financiare şi aşa mai departe", a spus Rafnsson. „Studiile arată că cei care au familia în jurul lor şi o reţea socială de sprijin sunt mai predispuşi să adopte şi să utilizeze tehnologia online”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici