Fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, descoperită în Cetatea din Târgu Mureş

O fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, în care erau arse lunar mii de cărămizi şi care a furnizat materia primă pentru castelul din Iernut în perioada principelui Gheorghe Rakoczi I, a fost descoperită în Cetatea din Târgu Mureş, în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acesteia.

839 afișări
Imaginea articolului Fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, descoperită în Cetatea din Târgu Mureş

Fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, descoperită în Cetatea din Târgu Mureş (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a declarat marţi că săpăturile arheologice din Cetatea din Târgu Mureş, începute în urmă cu câteva luni în cadrul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acesteia, din fonduri europene, au scos la iveală o fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, în România nefiind identificate până în momentul de faţă alte monumente industriale din acea perioadă.

"Din perioada respectivă nu cunoaştem alte monumente industriale similare identificate, cel puţin în momentul de faţă, în România. Din perioada aceasta nu mai există în ţară, din perioada următoare există mai multe descoperiri similare, dar din perioada secolelor XVI-XVII nu cunoaştem să fi fost identificate structuri industriale similare", a spus Soos.

Potrivit acestuia, din sursele scrise rezultă că, în perioada respectivă, în Târgu Mureş existau două fabrici care produceau cărămidă pentru construcţia zidurilor oraşului, descoperirea recentă fiind, cel mai probabil, fabrica denumită Şura Mică. În aceasta erau arse, lunar, mii de cărămizi, fabrica fiind cea care a furnizat materia primă pentru castelul din Iernut în perioada principelui Gheorghe Rakoczi I.

"Presupunem că am găsit fabrica mai mică, Şura Mică. În documente apar Şura Mare şi Şura Mică de cărămidă. Aşa considerăm deocamdată, că e Şura Mică. Printr-o ardere estimăm că în jur de 4.000 de cărămizi erau arse, lunar, maxim de două ori puteau să folosească cuptoarele. Ştim din surse scrise că oraşul a avut şi un profit de pe urma acestor cărămidării, primind mai multe comenzi, una dintre cele mai importante fiind cea a principelui Gheorghe Rakoczi I care a comandat 80.000 de cărămizi pentru construcţia castelului din Iernut. (...) Şura Mare nu ştim unde se află. S-ar putea să nu fie la distanţă mai mare de aici, dar probabil a fost în afara zidurilor cetăţii", a arătat el.

Soos a adăugat că a descoperit aproape intact cuptorul vechi de peste 400 de ani, cu trei arzătoare desfăşurate pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, iar acesta urmează să fie conservat.

"Vor fi necesare câteva modificări ale proiectului de amenajare a cetăţii, dar nu esenţiale, în sensul că anumite fundaţii vor fi mutate cu câţiva metri mai încolo şi trebuie găsită o soluţie pentru a fi prezentat situl pentru turişti, dar în acelaşi timp să poată fi conservat şi protejat", a precizat Soos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici