Femeile de vârstă mijlocie care beau zilnic două pahare cu vin, mai sănătoase la bătrâneţe

Femeile de vârstă mijlocie care consumă zilnic două pahare cu vin vor fi mai sănătoase la bătrâneţe, comparativ cu femeile care beau un pahar cu alcool o dată sau de două ori pe săptămână, potrivit unui studiu american recent, informează dailymail.co.uk.

547 afișări
Imaginea articolului Femeile de vârstă mijlocie care beau zilnic două pahare cu vin, mai sănătoase la bătrâneţe

Femeile de vârstă mijlocie care beau zilnic două pahare cu vin, mai sănătoase la bătrâneţe (Imagine: Mediafax Foto)

În opinia autorilor acestui studiu, consum moderat de alcool conduce la o "bătrâneţe plină de succes" şi reduce considerabil riscul de producere a atacurilor cerebrale.

În opinia aceloraşi autori americani, îngrijorările referitoare la efectele negative ale consumului moderat de alcool au fost exagerate. În mod concret, consumul moderat de alcool de-a lungul vieţii prezintă anumite beneficii importante pentru sănătate.

Deşi un pahar sau două cu vin, consumate zilnic, au fost asociate de mulţi ani de cercetători cu o stare mai bună de sănătate a inimii, în special la bărbaţi, impactul general pe care consumul moderat de alcool îl are asupra sănătăţii tuturor oamenilor a fost rareori studiat.

Două studii americane, realizate de cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital şi de la Harvard University din Boston au folosit seturi diferite de date medicale, provenind din celebrul Nurses' Health Study, un studiu medical de amploare, care a debutat în 1976 şi a fost realizat pe un eşantion de peste 200.000 de femei.

Frecvenţa consumului de alcool în cazul a peste 14.000 de femei care au trăit cel puţin până la vârsta de 70 de ani a fost studiată cu ajutorul unui chestionar, completat de aceste voluntare americane atunci când se aflau la o vârstă mijlocie. Medicii americani au dorit astfel să identifice acei factori care contribuie la o "supravieţuire de succes".

Medicul Qi Sun de la Universitatea Harvard, coordonatorul unuia dintre cele două studii, a descoperit faptul că 1.499 dintre aceste femei au ajuns la vârsta de 70 de ani fără a suferi de nicio afecţiune majoră - cancer şi maladii cardiace - şi nu au prezentat tulburări de memorie.

Medicii americani au studiat frecvenţa consumului de alcool în cazul femeilor în vârstă de 58 de ani şi au descoperit că acele femei care beau 1-2 pahare cu vin în fiecare zi beneficiază de o şansă cu 28% mai mare de a se bucura de o "supravieţuire de succes" atunci când ajung la bătrâneţe, comparativ cu femeile care nu consumă alcool.

Analiza cercetătorilor de la Universitatea Harvard a fost realizată pe baza răspunsurilor oferite de femeile care consumă alcool cu moderaţie - nu mai mult de 45 de mililitri pe zi.

Specialiştii britanici le recomandă femeilor să nu depăşească două-trei unităţi de alcool pe zi, iar bărbaţilor să nu depăşească trei-patru unităţi de alcool pe zi.

O unitate de alcool este echivalentul unei jumătăţi de halbă cu bere sau cu cidru sau al unui pahar cu alcool servit în mod obişnuit în baruri.

Un pahar mic cu vin de masă conţine 8% alcool la unitate de volum - aproximativ 8 grame de alcool pur - şi este echivalent cu o unitate de alcool.

Însă cele mai multe tipuri de vinuri au un conţinut mai mare de alcool, iar din acest motiv, un pahar de vin roşu poate conţine până la 15 grame de alcool pur. Din acest motiv, pentru a respecta limita de 45 de grame de alcool pur admisă, medicii nu recomandă consumarea a mai mult de trei pahare de vin pe zi.

Cel de-al doilea studiu, realizat pe 73.450 de femei în cadrul Nurses' Health Study, care nu au suferit nici de cancer, nici de maladii cardiace, a analizat riscul de producere a accidentelor cerebrale.

Voluntarele au fost monitorizate în perioada 1984 - 2006, iar informaţiile despre frecvenţa cu care aceste femei consumau alcool au fost actualizate la fiecare patru ani.

În total, medicii au înregistrat producerea a 1.822 de atacuri cerebrale, potrivit concluziilor acestui studiu, ce au fost prezentate în cadrul unei conferinţe organizate de American Heart Association la Chicago.

Femeile care au băut până la un pahar cu vin pe zi au beneficiat de o reducere cu 20% a riscului de atac cerebral, comparativ cu femeile care nu au consumat alcool deloc.

Voluntarele care au consumat în perioada specificată două-trei pahare cu vin pe zi au beneficiat de aceeaşi reducere cu 20% a riscului de atac cerebral. Singura excepţie a reprezentat-o categoria femeilor care au apelat la terapia de substituţie hormonală (Hormone Replacement Therapy/ HRT), care au prezentat un risc de atac cerebral mai mare, comparativ cu femeile care nu au consumat alcool deloc.

Oamenii de ştiinţă nu cunosc cu exactitate motivul pentru care alcoolul produce aceste beneficii pentru sănătate, însă una dintre teoriile lor susţine faptul că alcoolul ajută organismul să metabolizeze glucoza de o manieră mai eficientă şi reduce riscul de producere a cheagurilor sangvine.

Vinul conţine, totodată, o concentraţie ridicată de antioxidanţi denumiţi flavoinoizi, ce prezintă un efect benefic asupra sistemului circulator. În plus, vinul roşu creşte concentraţia de colesterol bun (lipoproteine cu densitate mare/HDL) din sânge.

Din nefericire, însă, 25% dintre britanici consumă cu regularitate alcool în cantităţi asociate cu declaşarea unor maladii cardiovasculare şi mintale. Potrivit specialiştilor, consumul excesiv de alcool cauzează afecţiuni hepatice şi creşte riscul de declanşare a cancerului mamar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici