Fosilele găsite în Bristol atestă că reptilele au apărut cu 35 de milioane de ani mai devreme

O nouă descoperire sugerează că şopârlele au existat cu 35 de milioane de ani mai devreme decât se credea anterior.

376 afișări
Imaginea articolului Fosilele găsite în Bristol atestă că reptilele au apărut cu 35 de milioane de ani mai devreme

Ferrari Press Agency / Gabriel Ugeuetto/University of Birmingham

Universitatea din Bristol a efectuat scanări CT ale rămăşiţelor fosilizate ale unei reptile care au stat într-un dulap de depozitare a Muzeului de Istorie Naturală timp de zeci de ani.

Ele arată că reptilele necunoscute sunt strâns legate de şopârlele din zilele noastre.

Dr. David Whiteside, care a condus cercetarea, a spus că fosila ar fi „probabil să devină una dintre cele mai importante găsite în ultimele decenii”.

Se credea că şopârlele provin din perioada Jurasicului mijlociu, dar noile descoperiri arată că au trăit în perioada Triasicului târziu (acum 237-201 milioane de ani).

Fosila afectează toate estimările despre originea şopârlelor şi şerpilor.

A fost găsit în depozit într-o colecţie din anii 1950, inclusiv exemplare dintr-o carieră de lângă Tortworth, în South Gloucestershire.

Echipa şi-a numit descoperirea Cryptovaranoides microlanius, care înseamnă „măcelar mic”, în referire la fălcile sale  care sunt umplute cu dinţi tăiaţi cu muchii ascuţite. 

Dr. Whiteside, de la Şcoala de Ştiinţe Pământului din Bristol, a observat pentru prima dată specimenul într-un dulap plin cu fosile de Clevosaurus.

El a explicat: „Aceasta a fost o reptilă fosilă destul de comună, o rudă apropiată a speciei tuatara din Noua Zeelandă, care este singurul supravieţuitor al grupului Rhynchocephalia care s-a despărţit de scuamate în urmă cu peste 240 de milioane de ani”. 

Dr. Whiteside a concluzionat pentru BBC: „Aceasta este o fosilă foarte specială şi probabil că va deveni una dintre cele mai importante găsite în ultimele decenii”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici