Fotosinteza artificială, inventată de cercetătorii americani

Fotosinteza artificială a fost realizată cu succes de un sistem care a fost inventat de cercetătorii de la Lawrence Berkeley National Laboratory şi de la Universitatea California din Berkeley, din Statele Unite ale Americii, informează huffingtonpost.com.

934 afișări
Imaginea articolului Fotosinteza artificială, inventată de cercetătorii americani

Fotosinteza artificială, inventată de cercetătorii americani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fotosinteza artificială reprezintă un concept revoluţionar, cu beneficii majore atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru producţia de energie regenerabilă. Oamenii de ştiinţă americani au creat un sistem care poate să capteze emisiile de dioxid de carbon înainte ca acestea să fie eliberate în atmosferă şi le transformă în carburanţi, produse farmaceutice, mase plastice şi alte produse ce pot fi valorificate.

Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de seră produs prin arderea combustibililor fosili şi reprezintă un element major care a contribuit la creşterea temperaturii globale de pe Terra.

Oamenii de ştiinţă încearcă de mai multe decenii să găsească o metodă practică de reproducere a fotosintezei.

Fotosinteza este procesul prin care plantele verzi folosesc energia primită de la Soare pentru a transforma apa şi dioxidul de carbon în oxigen şi carboxidraţi. Acest proces s-a dovedit a fi însă o foarte dificilă provocare tehnologică pentru oamenii de ştiinţă.

Savanţii din California au reuşit însă acest lucru cu ajutorul nanotehnologiei. Punctul central al sistemului creat de ei constă într-o reţea de sârme din silicon şi oxid de titan care sunt acoperite cu bacterii din specia Sporomusa ovata. Acele "nano-sârme" captează energia solară şi o transmit bacteriilor, care convertesc dioxidul de carbon din aer în acetat (un element-cheie din mai multe molecule organice complexe prezente în structura carburanţilor, maselor plastice biodegradabile şi produselor farmaceutice).

"În prezent lucrăm la un dispozitiv din cea de-a doua generaţie, care prezintă o rată de eficienţă a conversiei din energie solară în energie chimică de 3%. După ce vom obţine o eficienţă a conversiei de 10% printr-o metodă ce nu va fi costisitoare, tehnologia noastră va deveni viabilă din punct de vedere comercial", au spus autorii acestei invenţii.

Studiul cercetătorilor americani a fost publicat în revista ştiinţifică Nano Letters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici