Găuri în cap de la buzdugane şi topoare: Cum supravieţuiau soldaţii medievali?

Un craniu cu o gaură enormă, descoperit într-un cimitir medieval, a adus dovezi despre cunoştinţele medicale ale oamenilor de acum 1.500 de ani. Scheletul, găsit în centrul Italiei, arată că mulţi soldaţi supravieţuiau după lovituri puternice la cap cu buzdugane sau topoare.

401 afișări
Imaginea articolului Găuri în cap de la buzdugane şi topoare: Cum supravieţuiau soldaţii medievali?

Găuri în cap de la buzdugane şi topoare: Cum supravieţuiau soldaţii medievali? (Imagine: Daily Mail)

Craniul are semne ale unor intervenţii medicale cu ajutorul cărora se pare că persoana respectivă, care a trăit în jurul anilor 500-700 î.H., a putut supravieţui cu o gaură de peste 5 cm în craniu, cauzată probabil de un buzdugan bizantin, potrivit Daily Mail.

Marginile rănii sunt netede şi nu există fragmente rămase, ceea ce sugerează că victima a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Potrivit antropologilor, marginile au fost pilite cu un instrument abraziv. Osul din jurul rănii a început chiar să crescă şi să se închidă, înainte ca acesta să moară.

Un alt craniu are o lovitură în formă de pană, probabil de la un topor. Şi acesta arată că persoana respectivă a supravieţuit mult timp după ce a căpătat acea rană.

Cimitirul de unde au fost dezgropate scheletele se află în Campochiaro, Italia, şi probabil aparţine unui fost post militar sub controlul lombarzilor, popor de origine germanică.

Până acum s-au descoperit 234 de morminte cu rămăşiţe umane şi de cai - o tradiţie ce-şi are originea în Siberia, Mongolia şi Asia Centrală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici