Homo Sapiens, mai aventuroşi din punct de vedere sexual decât se credea până acum

Oamenii de ştiinţă au analizat informaţia genetică a aproximativ 1.500 de oameni din locuri din întreaga lume şi au ajuns la concluzia că specia Homo sapiens are o istorie sexuală mai aventuroasă decât se credea până acum, potrivit Descoperă.

4333 afișări
Imaginea articolului Homo Sapiens, mai aventuroşi din punct de vedere sexual decât se credea până acum

Homo Sapiens, mai aventuroşi din punct de vedere sexual decât se credea până acum

Cercetătorii au descoperit că au existat cel puţin patru episoade de încrucişare sexuală, cu zeci de mii de ani în urmă, dintre care trei cu verii neanderthalieni şi unul cu o misterioasă specie umană dispărută, cunoscută sub numele de omul de Denisova.

Conform celor de la Descoperă, urmaşii omului de Denisova trăiesc pe insule ecuatoriale îndepărtate din Melanezia, în Oceanul Pacific. Populaţiile locale au şi gene moştenite de la neanderthalieni.

Cercetătorii au descoperit că unele dintre genele moştenite de la aceste specii dispărute au fost benefice pentru specia noastră. Multe sunt implicate în sistemul imunitar şi probabil au ajutat la protejarea împotriva agenţilor patogeni, iar altele joacă un rol important în biologia pielii şi părului, potrivit geneticianului Joshua Akey de la Universitatea din Washington, care a ajutat la realizarea studiului publicat în revista Science.

Omul de Denisova, descoperit în ultimul deceniu, este cunoscut doar graţie unui os al degetului mic şi unor dinţi găsiţi într-o peşteră din nordul Siberiei, scrie Descoperă.

Dacă despre neanderthalieni se ştie că au prosperat în Europa şi Asia într-o perioadă cuprinsă între aproximativ 350 de mii de ani în urmă şi momentul dispariţiei lor acum aproximativ 40 de mii de ani, despre denisovani se cunosc mai puţine lucruri.

Faptul că singurele rămăşiţe cunoscute ale acestei specii provin din Siberia de Nord, iar contribuţia ei genetică este găsită la oamenii care trăiesc departe în Melanezia sugerează că omul de Denisova a trăit pe o arie geografică extinsă în Asia.

Cercetătorii au găsit de asemenea în genomul uman urme genetice dintr-o a patra sursă, necunoscută.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici