IMAGINI surprinzătoare: Un vulcan a erupt pentru prima dată în 110 ani - FOTO

Vulcanul Momotombo, cu o înălţime de nu mai puţin de 1.297 metri, nu a mai erupt din anul 1905. Pe 1 decembrie un strat de cenuşă şi lavă s-a ridicat la 8.000 de metri deasupra gigantului vulcan trezit la viaţă, relatează Live Science.

999 afișări
Imaginea articolului IMAGINI surprinzătoare: Un vulcan a erupt pentru prima dată în 110 ani - FOTO

Vulcanul Momotombo a erupt prima dată în 110 ani (Imagine: Facebook Severe Weather Europe)

Vulcanii pot experimenta perioade de hibernare şi de activitate, dar foarte puţine lucruri sunt cunoscute specialiştilor despre Momotombo. Erik Klemetti, cercetător în cadrul Universităţii Denison din Ohio a declarat: "Se cunosc foarte puţine aspecte despre un vulcan ce a stat liniştit pentru 110 ani şi apoi a erupt din senin, atât de spectaculos. Nu există nicio regulă despre cum ar trebui să îşi desfăşoare activitatea un vulcan, deoarecte totul ţine de sisteme individuale care se dezvoltă atât intern cât şi în mediul extern", relatează Live Science

Momotombo este un stratovulcan în formă de con (un vulcan în formă de con format din straturi de lavă şi cenuşă) aproape de León, Nicaragua. Istoricul geologic ne spune despre el că a mai fost activ în trecut, iar oamenii de ştiinţă încă nu au identificat motivul "hibernării timp de 110 ani a gigantului vulcan". 

Potrivit datelor din cadrul Global Vulcanism de la Institutul Smithsonian, Momotombo avut o perioadă deosebit de activă la sfârşitul anilor 1800, cu 10 erupţii confirmate între 1858 şi 1905. Se ştie, de asemenea, că au exista erupţii atât în ​​1600 şi 1700, iar în 1610, o erupţie a distrus situl original al oraşului León.

Potrivit Smithsonian, Momotombo este un vulcan relativ tânăr, formarea lui a început în urmă cu aproximativ 4500 ani. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici