ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ, un fenomen în plină desfăşurare. Se aşteaptă record de temperaturi în următorii ani - VIDEO

Media temperaturii globale în 2011 a fost de nouă ori mai mare decât în 1880, potrivit cercetătorilor de la Institutul Goddard pentru studii spaţiale al NASA. Institutul a lansat o analiză actualizată, care arată temperaturile de pe glob din 2011, în comparaţie cu temperaturile mediii globale de la mijlocul secolului 20.

2004 afișări
Imaginea articolului ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ, un fenomen în plină desfăşurare. Se aşteaptă record de temperaturi în următorii ani - VIDEO

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ, un fenomen în plină desfăşurare. Se aşteaptă record de temperaturi în următorii ani

Potrivit acestei analize, temperaturile continuă să fie mai ridicate decât cu decenii în urmă. Temperatura medie pe glob în 2011 a fost cu 0,51 grade Celsius mai mare decât media de la mijlocul secolului 20.

"Ştim că planeta absoarbe mai multă energie decât emite!, a declarat directorul Institutului Goddard, James E. Hansen. "Deci vom vedea în continuare o tendinţă spre temperaturi mai ridicate. Chiar şi cu efectele de răcire ale fenomenului La Nina şi activitatea solară scăzută din ultimii ani, 2011 a fost unul dintre cei mai calzi din 10 ani de înregistrări", a adăugat James E. Hansen.

Acest lucru subliniază tendinţa accentuată de creştere a temperaturii globale.

Datorită diferenţelor mari de climat, oamenii de ştiinţă sunt convinşi că temperaturile nu vor creşte constant în fiecare an. Cu toate acestea, se aşteaptă la o continuă creştere a temperaturii de-a lungul deceniilor.

Primii 11 ani din secolul 21 au avut temperaturi ridicate comparativ cu mijlocul şi sfârşitul secolului 20, a spus James E. Hansen. Singurul an din secolul 20 care se află în top 10 ani cu cele mai mari temperaturi din istorie este anul 1998.

Temperaturile mari din zilele noastre sunt în mare parte datorate creşterii concentraţiei de gaze cu efect de seră, în special dioxid de carbon. Aceste gaze absorb radiaţiile cu infraroşii emise de către Pământ şi eliberează această energie mai mult în atmosferă decât în spaţiu. Din cauza creşterii concentraţiei acestor gaze în atmosferă, cantitatea de energie captată a condus la temperaturi mai mari.

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă era de aproximativ 285 de părţi la un milion în 1880, anul în care Institutul Goddard a început înregistrarea temperaturilor la nivel mondial. În anul 1960, concentraţia medie de dioxid de carbon a crescut la aproximativ 315 părţi la milion. Astăzi, este mai mare de 390 de părţi la milion şi continuă să crească într-un ritm accelerat.

Analiza temperaturilor realizată de Institutul Goddard este o compilaţie din datele de la mai mult de 1.000 de staţii meteo din întreaga lume, observaţiile prin satelit a temperaturii la suprafaţa mării şi măsurători de la staţiile de cercetare Arctice.

Un program public de computer este folosit pentru a calcula diferenţa dintre temperatura de suprafaţă la un moment dat şi temperatura medie pentru acelaşi loc în perioada 1951-1980. Aceaste trei decenii funcţionează ca bază pentru analiză.

Un program de computer la dispoziţia publicului este folosit pentru a calcula diferenţa dintre temperatura de suprafata într-o anumită lună, iar temperatura medie pentru acelaşi loc în timpul 1951 - 1980. Această perioadă de trei decenii funcţionează ca o bază pentru analiza.

Temperatura rezultată este foarte aproape de analize de la Met Office Hadley Centre din Regatul Unit şi National Oceanic si Atmospheric Administration National clima Data Center din Asheville, NC

Hansen a declarat că se aşteaptă la un nivel record de temperatură medie globală în următorii doi-trei ani deoarece activitatea solară este în ascensiune şi în următorii ani El Niño va produce creşteri ale temperaturii tropicale în Pacific. Cei mai calzi ani din istorie au fost 2005 şi 2010.

"Este întotdeauna periculos să facem predicţii despre El Niño, dar este sigur să spunem că vom vedea unul în următorii trei ani", a spus Hansen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici