Liliecii vampiri nu îşi simt prada după mirosul sângelui, ci după căldura acestuia

Liliacul vampir nu îşi găseşte prada după mirosul sângelui, ci după căldura emisă prin piele, acesta creându-şi o proteină pentru a se proteja de arsuri, dar care de obicei este folosită ca alarmă pentru mamifere, potrivit unui studiu publicat miercuri.

466 afișări
Imaginea articolului Liliecii vampiri nu îşi simt prada după mirosul sângelui, ci după căldura acestuia

Liliecii vampiri nu îşi simt prada după mirosul sângelui, ci după căldura acestuia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această trăsătură genetică a vampirului explică capacitatea sa de a detecta o sursă de căldură de la 20 de centimetri distanţă şi "de a distinge locul unde venele sunt cel mai aproape de suprafaţa pielii", declară David Julius, specialist în biologie moleculară la Universitatea California din San Francisco, autorulul studiului.

Experţii ştiau deja că liliecii îşi localizează victimele adormite ghidându-se după sunetul respiraţiei lor şi, de asemenea, bazându-se pe amintirile sale.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au descoperit până acum care sunt mecanismele dezvoltate de vampir pentru a îşi găsi prada şi pentru a o putea muşca cu precizie.

Toate mamiferele au o varietate de receptori care răspund la diverşi stimuli exteriori: mecanici, termici sau chimici.

Un astfel de receptor, o proteină numită TRPV1, se activează în momentul în care temperatura depăşeşte 43 de grade Celsius şi alertează sistemul nervos central, pentru a evita arsurile. Acest receptor este, de asemenea, responsabil pentru senzaţia de arsură a pielii avută în momentul în care ne expunem prea mult la soare, subliniază David Julius.

Expertul, împreună cu echipa sa, tocmai a descoperit că liliecii şi-au dezvoltat de-a lungul evoluţiei lor o utilizare unică şi necunoscută până acum a acestei proteine​​.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici