Lipsa somnului face creierul să se „mănânce” singur

Lipsa somnului îşi poate pune amprenta asupra întregului nostru organism, dar mai ales asupra creierului. Acum, un nou studiu relevă că privarea cronică de somn poate face creierul „să se mănânce” pur şi simplu singur.

1840 afișări
Imaginea articolului Lipsa somnului face creierul să se „mănânce” singur

Lipsa somnului face creierul să se „mănânce” singur

În general, somnul este crucial pentru buna funcţionare a creierului. În timp ce dormim, produsele toxice din ziua respectivă sunt eliminate. O parte din această muncă este făcută de celule microgliale, care au ca sarcină ingerarea reziduurilor din sistemul nervos, potrivit Gândul.

De asemenea, astrocitele îndeplinesc o serie de funcţii şi îndatoriri, dintre care unul include tăierea sinapselor inutile pentru a ajuta la reîncărcarea creierului.

Pentru studiul publicat în Journal of Neuroscience, echipa a testat patru grupe de şoareci. Primii au fost lăsaţi să doarmă atât timp cât au dorit, cei din a doua grupă au fost treziţi periodic, cei din grupa trei au stat treji timp de 8 ore, iar cei din a patra grupă nu au dormit cinci zile la rând.

La şoarecii odihniţi, astrocitele au fost active în proporţie de 6%, în timp ce la grupul care a dormit opt ore activitatea  astrocitelor  a fost de 8%, iar grupul  celor care au dormit cinci zile la rând a fost de 13,5%. În esenţă, acest sistem duce o luptă în creierul lipsit de somn.

Citeşte continuarea pe Gândul.info.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici