"Luna sângerie": cea mai scurtă eclipsă totală de Lună din acest secol are loc sâmbătă - VIDEO

O eclipsă totală de Lună va avea loc sâmbătă şi va fi vizibilă doar de pe coastele Oceanului Pacific şi din Australia, dar, potrivit specialiştilor NASA, faza de totalitate a fenomenului astronomic va dura aproximativ cinci minute, ceea ce face ca eclipsa să fie cea mai scurtă din acest secol.

1739 afișări
Imaginea articolului "Luna sângerie": cea mai scurtă eclipsă totală de Lună din acest secol are loc sâmbătă - VIDEO

"Luna sângerie": cea mai scurtă eclipsă totală de Lună din acest secol are loc sâmbătă (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Eclipsa totală de Lună, care va da naştere fenomenului optic numit "Lună sângerie", având în vedere culoarea discului satelitului Terrei, va avea loc sâmbătă, în intervalul 09.01 GMT (12.01, ora României) - 14.59 GMT (17.59, ora României). Eclipsa va fi vizibilă în regiunea Oceanului Pacific, pentru locuitorii din Australia, Japonia, China, Asia de Sud-Est şi coasta de vest a Americii, care vor putea observa cum Luna devine roşiatică, informează space.com.

Într-un videoclip publicat luni de NASA, Agenţia spaţială nord-americană descrie evenimentul astronomic ca fiind cea mai scurtă eclipsă totală de Lună din acest secol, faza de totalitate durând 4 minute şi 43 de secunde.

"Eclipsele totale de Lună, precum cea pe care o vom vedea pe 4 aprilie, sunt fenomene lente, dar atrăgătoare şi, ca de obicei, vom avea camere pe tot globul care vor oferi imagini în direct", a declarat Will Gater, astronom care lucrează la Slooh Community Observatory, o organizaţie care transmite în direct, pe internet, imagini preluate de camere instalate la unele dintre cele mai importante observatoare astronomice de pe glob. "Ce mod mai frumos să îţi petreci ziua decât să priveşti acest frumos eveniment", a mai declarat, entuziasmat, Will Gater.

Cei care doresc să vadă eclipsa o pot face pe site-ul Slooh, care va transmite evenimentul în direct, începând cu ora 13.00 (ora României).

Aceasta va fi a treia eclipsă de lună dintr-o serie de patru astfel de fenomene astronomice numită tetradă de eclipsă lunară, prima "Lună sângerie" din această serie având loc în aprilie 2014, a doua, în octombrie 2014, iar cea de-a patra va avea loc pe 28 septembrie 2015.

Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărţi identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetradă".

Numele de "Lună sângerie" este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea - un roşu portocaliu - pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Există două tipuri de eclipse de Lună, în funcţie de poziţia acesteia faţă de conul de umbră al Pământului: în penumbră sau penumbrale - care pot fi totale sau parţiale şi sunt observate mai ales de astronomi, pentru că nu provoacă modificări importante ale aspectului Lunii, ci doar o uşoară modificare a culorii -, umbrale, când Luna intră în conul de umbră al Terrei parţial - dând naştere unei eclipse parţiale - sau total - când tot discul lunii Lunii este acoperit. Eclipsele de Lună nu au loc într-o anumită ordine.

Eclipsele de Lună au loc doar în timpul fazei de Lună Plină.

Cea mai recentă eclipsă totală de Lună vizibilă din România a avut loc pe 10 decembrie 2011. Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă de pe teritoriul României se va produce pe 28 septembrie 2015.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici