Marea Britanie ar putea fi prima ţară pregătită să introducă transferul mitocondrial

Marea Britanie ar putea fi prima ţară pregătită să introducă transferul mitocondrial, specialiştii vizând şi intervenţii mai radicale, inclusiv editarea genomului pentru a reduce riscul ca alte boli să ajungă prin ereditate la copiii, scrie Descoperă, citând FT

1364 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie ar putea fi prima ţară pregătită să introducă transferul mitocondrial

Marea Britanie ar putea fi prima ţară pregătită să introducă transferul mitocondrial (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Mitocondriile sunt "bateriile" care oferă energie pentru celule. ADN-ul mitocondrial deteriorat - moştenit de la mamă, poate stimula dezvoltarea unor boli rare, inclusiv neuropatie, ataxie, retinită pigmentară şi sindromul Leigh, care de puţine ori au tratament.

Estimările sugerează că 2.500 de femei de vârstă fertilă din Marea Britanie prezintă riscul de a transmite copiilor lor o boală prin intermediul mitocondriilor.

Echipa profesorului Turnbull, de la Universitatea Newcastle şi de la Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust, a dezvoltat tehnica "transferului pro-nuclear". Astfel, se pot elimina materialele nucleare din ovulul fertilizat al părinţilor, care conţin mitocondrii deteriorate şi se implantează în ovulul sănătos al donatorului, de la care, însă, materialul nuclear a fost eliminat.

Un proces alternativ este numit ” tehnica maternă de transfer de ax” a fost dezvoltat de cercetătorii americani. Această tehnică foloseşte aceeaşi abordare, numai că fertilizarea are loc numai după ce materialul părinţilor este implantat într-un ovul sănătos.

ADN-ul mitocondrial conţine doar 37 de gene, comparativ cu 23.000 din genomul nuclear. Asta înseamnă că folosind echivalentul sănătos de la un donator de ovul are un impact insuficient asupra caracteristicilor copilului. Iar donatorul anonim nu are drepturi asupra copilului, mai scrie Descoperă.


 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici