Mormântul faraonului Sobekhotep I, vechi de 3.800 de ani, identificat în Egipt

Mormântul faraonului Sobekhotep I, vechi de 3.800 de ani, a fost identificat la aproximativ un an după ce a fost descoperit în Egipt.

854 afișări
Imaginea articolului Mormântul faraonului Sobekhotep I, vechi de 3.800 de ani, identificat în Egipt

Mormântul faraonului Sobekhotep I, vechi de 3.800 de ani, identificat în Egipt (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Rămas un mister vreme de mii de ani, identitatea mumiei din uriaşul mormânt de culoare roz al unui fost faraon egiptean a fost în sfârşit identificată, la aproximativ un an după ce acesta a fost descoperit, informează dailymail.co.uk.

Uriaşul sarcofag vechi de 3.800 de ani, din cuarţit, aparţine unui faraon puţin cunoscut din a 13-a dinastie, denumit Sobekhotep I, potrivit autorităţilor egiptene.

Mormântul, descoperit de arheologii americani şi egipteni în situl Abydos din apropiere de Sohag, ar putea să aducă o serie de informaţii valoroase despre o perioadă puţin cunoscută din istorie.

Ministrul pentru Antichităţi din Egipt, Mohamed Ibrahim, a confirmat identificarea sarcofagului, care are o greutate de aproape 60 de tone.

Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania şi de la Ministerul pentru Antichităţi din Egipt au descifrat pasaje din textele inscripţionate pe sarcofag - unele conţineau numele faraonului, altele îl prezentau pe acesta stând pe tron -, reuşind astfel să asocieze sarcofagul cu identitatea faraonului.

"El a fost probabil primul faraon care a domnit în Egipt la începutul celei de-a 13-a dinastii în timpul celei de-A Doua Perioade Intermediare", a spus ministrul egiptean.

Istoricii cred că domnia sa a început între anii 1803 î.e.n. şi 1781 î.e.n. însă nu au putut deocamdată să stabilească o dată exactă.

Se crede că Sobekhotep I a domnit aproape cinci ani, fiind "cea mai lungă domnie din acea vreme", spune Ayman El-Damarani.

Oraşul sacru Abydos se află la vest de Nil şi a fost în trecut un cimitir al faraonilor egipteni, dar şi un loc de pelerinaj spre care oamenii de rând se îndreptau pentru a-l venera pe zeul Osiris.

Temple, amplasamente ale unor ambarcaţiuni regale şi morminte ale vechilor regi egipteni au fost descoperite de arheologii de la Universitatea Pennsylvania care au făcut săpături în acest sit în ultimele trei decenii.

În acel mormânt, cercetătorii au descoperit şi fragmente de vase canopice, care erau utilizate pentru păstrarea organelor interne ale faraonilor.

Obiecte din aur, despre care se crede că erau purtate de faraon, au fost şi ele descoperite în acel sit.

Anumiţi experţi de la The History Blog sunt de părere că mormântul care conţine sarcofagul a fost făcut din calcar adus din carierele de piatră din Tura de lângă Cairo, aflate la o distanţă de circa 500 de kilometri, şi era acoperit cu o piramidă, care nu a fost însă descoperită.

Mormintele altor faraoni din cea de-a 13-a dinastie au fost descoperiţi în cimitirele regale Dashur şi Saqqara, ambele mai apropiate de capitala Egiptului.

Şi acestea erau cel mai probabil acoperite cu piramide, potrivit fragmentelor de rocă descoperite în acele situri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici