NASA a dat publicităţii imagini care înfăţişează un munte strălucitor pe Ceres - FOTO, VIDEO

NASA a dat publicităţii imagini cu o formaţiune muntoasă de pe planeta pitică Ceres, cel mai mare corp ceresc aflat în centura de asteroizi aflată între Marte şi Jupiter.

6821 afișări
Imaginea articolului NASA a dat publicităţii imagini care înfăţişează un munte strălucitor pe Ceres - FOTO, VIDEO

Ceres (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Muntele a fost denumit "Muntele Singuratic", întrucât, potrivit declaraţiilor cercetătorilor NASA, citaţi de space.com, el nu face parte din niciun lanţ muntos vizibil.

Fotografiile au fost realizate de sonda spaţială Dawn, care se află pe orbita planetei de pe 6 martie.

Muntele surprins de Dawn, cu o altitudine de 6.437 de metri, e doar una dintre imaginile care aprind imaginaţia internauţilor. Alte imagini de pe Ceres înfăţişează cratere şi diverse puncte excepţional de strălucitoare, a căror existenţă nu a putut fi explicată deocamdată de oamenii de ştiinţă.

Dawn va avea sarcina de a oferi o hartă a planetei Ceres în următoarele şase luni, a declarat un oficial NASA pentru space.com. De asemenea, Dawn va mai colecta date despre câmpul gravitaţional al micii planete, care îi vor permite să se plaseze pe o orbită mai joasă, în luna octombrie a acestui an.

Sonda spaţială americană Dawn s-a plasat cu succes pe o orbită a lui Ceres, pentru o misiune ştiinţifică de 16 luni, cu scopul de a descifra secretele ce înconjoară acest corp ceresc, aceasta fiind pentru prima dată când un vehicul de acest tip explorează de la distanţă foarte mică o planetă pitică.

Înainte de a studia planeta pitică Ceres, sonda Dawn, care are o greutate de 1,2 tone, a explorat Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din Sistemul Solar, în jurul căruia a rămas pe orbită timp de un an, începând din iulie 2011.

Lansată în 2007, sonda Dawn face parte dintr-o misiune care a costat 473 milioane de dolari şi este înzestrată cu o cameră video de înaltă definiţie şi cu două spectrometre. Sonda americană dispune de un motor electric cu propulsie ionică, iar acesta asigură o înaintare constantă, care permite obţinerea unor viteze foarte mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici