NASA va lansa un telescop cu raze X, cu o rezoluţie fără precedent, care va analiza găurile negre

NASA va lansa pe 13 iunie telescopul spaţial NuSTAR, un dispozitiv cu raze X ce beneficiază de o rezoluţie fără precedent, capabil să cerceteze Universul şi mai ales găurile negre şi să îi ajute astfel pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine evoluţia cosmosului.

549 afișări
Imaginea articolului NASA va lansa un telescop cu raze X, cu o rezoluţie fără precedent, care va analiza găurile negre

NASA va lansa un telescop cu raze X, cu o rezoluţie fără precedent, care va analiza găurile negre (Imagine: www.nasa.gov)

"NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) ne va ajuta să înţelegem cum a evoluat Universul după Big Bang pentru a deveni atât de complex ca în zilele noastre", a declarat Paul Hertz, directorul diviziei de astrofizică din cadrul NASA, într-o conferinţă de presă ce a avut loc miercuri, la Washington.

"Vom vizualiza corpurile cereşti cele mai calde, cele mai dense şi cele încărcate cu cea mai mare cantitate de energie într-o manieră fundamental nouă", a explicat Fiona Harrison de la Institutul de Tehnologie din California, coordonatoarea proiectului NuSTAR.

NuSTAR va fi primul telescop spaţial capabil să creeze imagini cosmice cu ajutorul razelor X de înaltă energie, aceleaşi raze folosite în medicină pentru a vizualiza scheletul sau pentru scanarea bagajelor pe aeroporturi.

Telescopul va produce imagini cu o rezoluţie de 10 ori mai mare decât rezoluţia imaginilor obţinute cu telescoapele actuale şi va fi de 100 de ori mai sensibil ca predecesorii săi care funcţionează în aceeaşi zonă a spectrului electromagnetic.

NuSTAR va putea astfel să capteze energia înaltă a razelor X chiar şi dincolo de praful şi gazele care obstrucţionează observarea galaxiilor, a găurilor negre şi a stelelor neutronice aflate în centrul Căii Lactee, galaxia din care facem parte.

NASA amânase în luna martie data iniţială de lansare a noului telescop.

NuSTAR va fi plasat pe orbită cu o rachetă Pegasus, lansată în plin zbor de un avion Lockheed L-1011, un trireactor denumit Stargazer, care va decola de la centrul de teste Reagan de pe atolul Kwajalein din Insulele Marshall din Oceanul Pacific.

După decolarea de pe 13 iunie, Stargazer va lansa racheta Pegasus în jurul orei 15.30 GMT (18.30 ora României). Lansatorul îşi va aprinde motoarele şi va transporta telescopul NuSTAR pe o orbită terestră joasă.

Această misiune va contribui la completarea setului de telescoape cu raze X de pe orbită, unde funcţionează deja XMM-Newton (lansat de Agenţia Spaţială Europeană / ESA) şi Chandra (lansat de NASA).

În primii doi ani ai misiunii sale, NuSTAR va cartografia anumite regiuni ale boltei cereşti pentru a face un recensământ al stelelor "prăbuşite" şi a găurilor negre de diverse dimensiuni. Pentru a realiza acest obiectiv, telescopul va scruta regiunile din vecinătatea centrului Căii Lactee.

Noul telescop cu raze X va observa însă şi universul profund de dincolo de Calea Lactee, fapt care le va permite oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine natura jeturilor de particule emise de galaxiile cele mai îndepărtate, precum Centaurus A, unde se găsesc găuri negre supermasive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici