Neuroni din celule epiteliale! Cercetătorii americani au reuşit să transcrie o secvenţă AND

Cercetătorii americani din California au reuşit să transforme câteva celule umane epiteliale în celule neuronale funcţionale, potrivit unui studiu publicat recent în revista ştiinţifică Nature.

492 afișări
Imaginea articolului Neuroni din celule epiteliale! Cercetătorii americani au reuşit să transcrie o secvenţă AND

Neuroni din celule epiteliale! Cercetătorii americani au reuşit să transcrie o secvenţă AND (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Savanţii americani au reuşit să transcrie o secvenţă de ADN în celule epiteliale embrionare umane pentru a crea celule care se comportă la fel ca neuronii, informează bbc.co.uk.

Această tehnică a fost realizată cu succes şi pe şoareci, în cadrul unor experimente precedente.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, noua metodă ar putea avea numeroase aplicaţii în cercetările din domeniul neurologic şi chiar pentru a crea celule neuronale capabile să fie transplantate.

Oamenii de ştiinţă americani au utilizat virusuri modificate genetic pentru a introduce patru tipuri diferite de "factori de transcriere" în celulele epiteliale embrionare. Aceşti factori de transcriere joacă un rol major în procesul de "citire" a ADN-ului şi de codificare a proteinelor din celule.

Introducerea celor patru factori de transcriere a avut ca efect transformarea unei porţiuni din celulele epiteliale în celule care funcţionau ca cele neuronale.

Spre deosebire de alte abordări folosite în trecut, acest proces nu presupune reprogramarea celulelor epiteliale pentru a deveni celule suşă, ci reprezintă o transformare directă a celulelor epiteliale în neuroni.

Noua tehnică ar putea fi folosită în viitor pentru a crea noi celule neuronale ce ar putea fi apoi transplantate unor pacienţi suferind de diverse afecţiuni neuronale.

Studiul a fost coordonat de Marius Wernig, profesor de patologie la Stanford University School of Medicine din California.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici