Nicotina, asociată pentru prima oară în mod oficial cu cancerul mamar

Nicotina, substanţa care îi face pe oameni să devină dependenţi de fumat, poate provoca, totodată, apariţia unor tumori canceroase, fiind pentru prima oară în istorie când aceasta a fost inclusă pe lista substanţelor chimice din ţigări care pot cauza cancerul mamar, informează dailymail.co.uk.

108 afișări
Imaginea articolului Nicotina, asociată pentru prima oară în mod oficial cu cancerul mamar

Nicotina, asociată pentru prima oară în mod oficial cu cancerul mamar (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

Această descoperire, publicată în The Journal of the National Cancer Institute, ar putea reprezenta o lovitură grea pentru companiile de produse pe bază de nicotină create pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la acest viciu.

Ţigările obişnuite conţin cel puţin 60 de substanţe cauzatoare de cancer, printre care monoxidul de carbon, gudronul şi arsenicul, însă, până la această descoperire, nicotina nu se afla pe această listă.

Cercetătorii de la Taipei Medical University au analizat atât celule canceroase mamare, cât şi celule sănătoase, pentru a verifica dacă nicotina declanşează procesul de creştere a tumorilor la nivel celular.

Studiul, coordonat de medicul Yuan-Soon Ho, a demonstrat faptul că celulele mamare sănătoase, atunci când au fost tratate cu nicotină în laborator, au început să prezinte caracteristici ale cancerului. Prin reducerea concentraţiei de nicotină, ritmul de creştere al tumorilor a scăzut.

Descoperirea ar putea avea un impact negativ asupra companiilor producătoare de gumă de mestecat cu nicotină, plasturi cu nicotină şi ţigări electronice, promovate sub titulatura de "alternative sănătoase" pentru fumători.

Autorii studiului au declarat că acesta a fost realizat pe câteva sute de paciente asiatice şi că, în viitor, sunt necesare studii suplimentare în acest sens, realizate la scară mai mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici