O bucată de lemn care ar proveni din crucea pe care a fost răstignit Iisus, descoperită în Turcia

O bucată de lemn, despre care arheologii spun că ar fi putut să provină din crucea pe care a fost răstignit Iisus, a fost descoperită în biserica Balatlar din Turcia.

19651 afișări
Imaginea articolului O bucată de lemn care ar proveni din crucea pe care a fost răstignit Iisus, descoperită în Turcia

O bucată de lemn care ar proveni din crucea pe care a fost răstignit Iisus, descoperită în Turcia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

În timp ce executau o serie de săpături în locul în care se află străvechea biserică Balatlar, o construcţie datând din secolul al VII-lea e.n. din Sinop, un oraş turcesc de pe ţărmul Mării Negre, arheologii au descoperit un cufăr din piatră ce conţinea mai multe obiecte care ar putea avea o legătură directă cu Iisus Hristos, informează huffingtonpost.com.

Profesorul Gülgün Köroğlu, coordonatorul săpăturilor arheologice, a declarat: "Am descoperit un artefact sfânt în cufăr. Este o bucată dintr-o cruce şi noi credem că a făcut parte din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Cufărul din piatră este foarte important pentru noi. Are o anumită istorie şi este cel mai important artefact pe care l-am descoperit până acum".

Cufărul din piatră a fost transportat la un laborator de analize ştiinţifice unde va face obiectul unor cercetări viitoare. Forma sa sugerează faptul că a fost un fel de obiect de depozitare pentru relicvele unui sfânt, potrivit arheologilor turci, care au prezentat reprezentanţilor presei şi o bucată din piatră în care era gravată o cruce.

Multe biserici susţin că posedă relicve din aşa-zisa "cruce adevărată", însă autenticitatea acelor obiecte nu este recunoscută de mulţi clerici şi cercetători. Teologul protestant John Calvin spunea: "Dacă toate bucăţile pe care am putea să le strângem (de la acele biserici, n.r.) ar fi adunate într-un singur loc, ar forma o grămadă mare cât o corabie".

Pe de altă parte, arheologul francez din secolul al XIX-lea Charles Rohault de Fleury a spus că toate relicvele catalogate adunate împreună ar constitui doar o treime din greutatea unei cruci care avea înălţimea de 3,6 metri.

Însă ce s-a întâmplat cu crucea lui Iisus şi ce a devenit ea de-a lungul secolelor? Legenda spune că mama împăratului Constantin, Elena, a găsit crucea la Ierusalim şi a împărţit bucăţi din acel lemn sfânt liderilor religioşi din Ierusalim, Roma şi Constantinopol.

Biserica Balatlar, construită în anul 660 e.n., s-a dovedit o sursă bogată în descoperiri arheologice. Echipa coordonată de profesorul Köroğlu a descoperit în acel sit, pe lângă cufărul din piatră, ruinele unei vechi băi romane şi peste 1.000 de schelete umane, de la începerea săpăturilor în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici