O firmă japoneză vrea să construiască un ascensor spaţial

O firmă japoneză vrea să construiască un ascensor care să ducă pasageri în spaţiu, până în anul 2050, după modelul "ascensorului de sticlă" folosit de personajul Charlie în romanul "Charlie and the Great Glass Elevator" scris de britanicul Roald Dahl.

954 afișări
Imaginea articolului O firmă japoneză vrea să construiască un ascensor spaţial

O firmă japoneză vrea să construiască un ascensor spaţial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obayashi este considerată una dintre cele mai serioase companii japoneze. Ea se află pe punctul de a finaliza construcţia Tokyo Sky Tree, cel mai înalt edificiu din Japonia (634 de metri). Firma niponă a participat şi la construirea metroului din Dubai şi a Stadionului Australia, inaugurat cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Sydney.

Compania japoneză are în minte de această dată un şantier de o cu totul altă natură: un ascensor în spaţiu care să ruleze pe un cablu de nanotuburi din carbon, un material a cărui structură este de 20 de ori mai rezistentă decât cea a oţelului. Cabina s-ar putea deplasa graţie unei tije uriaşe care ar măsura 96.000 de kilometri, o dimensiune ce reprezintă un sfert din distanţa dintre Terra şi Lună.

Deşi în romanul "Charlie and the Great Glass Elevator", eroul lui Roald Dahl este propulsat în spaţiu în urma unei erori de manipulare, compania Obayashi îşi propune să trimită cu regularitate circa 30 de pasageri pe orbită în jurul Terrei.

Acest ascensor special ar putea urca cu o viteză de 200 de kilometri pe oră, ceea ce-i permite să ajungă, după o călătorie de o săptămână, la o staţie orbitală, situată la o altitudine de 36.000 de kilometri.

Turiştii spaţiali vor rămâne pe această platformă, dar savanţii de la bordul ascensorului şi-ar putea continua călătoria, până la capătul tijei.

"Oamenii adoră turnurile înalte, de aici şi ideea de a construi unul în spaţiu. Experţii noştri în construcţii, climă, viteză şi efectele vântului spun că (acest proiect, n.r.) este posibil", a declarat Satomi Katsuyama, directoarea proiectului.

Singura problemă: compania recunoaşte faptul că nu deţine nicio estimare referitoare la costul acestui proiect faronic, că nu are niciun investitor potenţial şi nicio idee despre zona de pe Terra unde cablul ar putea fi fixat.

"Charlie and the Great Glass Elevator" este un roman pentru copii scris de autorul britanic Roald Dahl. Fiind o continuare a romanului "Charlie and the Chocolate Factory", volumul prezintă aventurile personajului Charlie Bucket şi ale excentricului fabricant de dulciuri Willy Wonka, în timp ce călătoresc prin spaţiu cu ajutorul "Marelui ascensor de sticlă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici